2023. november 9., csütörtök

KÖZPONTILAG SZÉTALÁZOTT EMBEREK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.11.09.


Jó reggelt! Jó hírünk van:

Megjelent a Magyar Jeti filmje, a VALÓTLANUL – Fekete kampányok az Orbán-rendszerben.


Az Orbán-rendszer egyik legfontosabb és legkeményebb fegyverét először politikai ellenfelekkel szemben vetették be, de mára mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy a központi lejárató kampányok célpontja lehet.

Ez a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt nap legfontosabb/legérdekesebb anyagaival. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

REZSIM

Általában sok minden múlik az igazoltató rendőrön, de nem árt tisztában lenni a jogainkkal, és hogy hogyan ne kerüljünk a kelleténél nagyobb bajba: a TASZ drogjogi szakértőjének előadásából kiderült, hogy kereskedelem-e, ha körbemegy egy füves cigi, mit érdemes és mit nem érdemes bevallani, és hogy hogyan tudjuk minimalizálni a büntetés összegét.

Tovább gyűri az igazságszolgáltatás a vesztegetéssel vádolt fideszes, Boldog István ügyét: a volt fideszes Boldog Istvánnak és Völner Pálnak ugyanaz a védőügyvédje, és mindként ügyben kizárná a lehallgatási anyagokat a bizonyítékok közül.

A 444 írt először részletesen egy 2 fős alvó cég 730 milliós pályázati megtámogatásáról, most már az Integritás Hatóság is vizsgálja Süli János volt miniszter családi cégének támogatási ügyét.

A New York Times hosszú elemzést közölt Orbán politikájáról, ebben Mráz Ágoston Sámuel arról beszélt, hogy a miniszterelnök gyakran használ olyan nyelvezetet, ami Magyarországon normális, de lefordítva elborzasztó. Orbán Balázs pedig beszólt a horvát elnöknek, hogy próbáljon csak átmászni a határkerítésen.


- Az osztrák szélsőjobboldalhoz közeli üzletemberé a helikopter, amivel Mészáros Lőrincék repültek, Gaston Glock neve még Heinz-Christian Strache Ibiza-botrányában is előkerült.

Szuverenitásvédelmi hatóságot hozna létre a Fidesz.


- A trollkodó Lezsák Sándor egymás után ült le a röhögő Csák Jánossal, majd az általa kirúgott, kiborult arcú L. Simon Lászlóval, aztán kiposztolta mind a két fotót.

- Megint betiltott a rendőrség egy palesztinpárti tüntetést.

GAZDASÁG

Szeptemberben 64 milliárd forinttal kevesebbet költöttünk a boltokban, mint augusztusban. Viszont az energiaárak miatt a külkereskedelemben hasít Magyarország: szeptemberben minden idők második legjobb havi külkereskedelmi egyenlege jött össze, pedig az export is mínuszban van.

Visszatér a bölcsődei támogatás, az egyedülálló és a menekült hátterű szülők nagyobb összegre pályázhatnak: éveken belül 300 ezer ember tűnik el a munkaerőpiacról, a kormány kismamákkal pótolná őket.

- Szijjártó szerint a bulgáriai gáztranzitdíj veszélyeztetheti Magyarország és Szerbia energiaellátását is.

IZRAEL

Miközben Gázában nyomor van, a Hamász vezetői folyamatosan gazdagodnak a terrorból: százmilliók vannak a bankszámlákon, de a gázai infrastruktúra fejlesztése ebből fel sem merül.

Az ENSZ-főtitkára szerint a gázai halálesetek száma azt mutatja, hogy valami nem stimmel az izraeli taktikával: Antonio Guterres határozottan elítélte a Hamász támadását, de azt mondta, különbséget kell tenni a csoport és a palesztin nép között. A G7 országai nem kérnek tűzszünetet Izraeltől, de a palesztinok segélyezését növelnék, és az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, milyen feltételei lehetnek egy jövőbeli békemegállapodásnak.

Demokrata társainak szavazataival ítélte el az amerikai Képviselőház a palesztin terrort éltető, palesztin származású képviselőt: Rashida Tlaib a minden izraeli zsidó megölésére buzdító hírhedt szlogent hangoztatta és „ellenállásnak” nevezte a gyerekek és öregek lemészárlását.

- Az IDF légicsapásokkal megölte a Hamász egyik fegyvergyártóját.

KÜLFÖLD

Németország kitoloncolással és a segélyek korlátozásával oldaná meg a menekültválságot: Olaf Scholz kancellár szerint ez hatékonyság, mások szerint a menedékkérők tartós szegénységbe taszítása és ellehetetlenítése.

Az Európai Bizottság kész elindítani Ukrajna és Moldova csatlakozási folyamatát az EU-hoz, de ezt az uniós kormányfőknek kell megszavazniuk.

- Egy új amerikai könyv szerint Orbán reklámozása és az engedély nélküli budapesti útja is közrejátszhatott Tucker Carlson kirúgásában.

- Madridban összecsaptak a rendőrökkel a katalán vezetők amnesztiája ellen tüntetők.

- Ohióban alkotmányba kerül az abortuszhoz való jog.

- Nem sokkal azután, hogy megkapta a behívót, összeesett a színpadon egy orosz TikTok-sztár.


SPORT

Az MLSZ összegezte a magyar bajnokság helyzetét, és kiderültek meghökkentő adatok: kevés az NB I-ben a fiatal játékos, és az új stadionok ellenére feltűnően alacsony a jegybevételek aránya a magyar kluboknál.

- Az évezred második legjobb együttműködési megállapodását kötötte meg a Magyar Atlétikai Szövetség és a Budapesti Operettszínház.

- A diszkódrogos, az eleven szamurájkard vagy a leköpött, megalázott nyomi nyeri-e az Év hala címet? Szily László hobbihorgász adott tippeket a szavazóknak.

Mike Tyson megjelent egy lengyel faluban, hogy galambokat vegyen egy helyi tenyésztőtől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.