2023. november 21., kedd

MINDENKI ELFELEJTETTE AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM VISSZAÉLÉSI ÜGYÉT, AZTÁN ELŐKERÜLT EGY ISMERT MAGYAR MILLIÁRDOSHOZ KÖTŐDŐ SVÁJCI BANKSZÁMLA

DIREKT36 / TELEX
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2023.11.21.


2023. szeptember 7-én különös jelenet játszódott le a Székesfehérvári Törvényszék egyik földszinti tárgyalójában.

A bíróság egy olyan, a sajtó által már nem igazán követett bűnügyet tárgyalt, amelynek elsőrendű vádlottja egy korábbi magas rangú kormányzati tisztviselő, Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Nagyot azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

A szeptemberi tárgyalási napon arról derültek ki fontos részletek, hogy mi történhetett ezzel a pénzzel.

A bíró bejelentette, ismertetni fog pár banki dokumentumot, mire több vádlott ügyvédje ezt megpróbálta megakadályozni arra hivatkozva, hogy ez sértené egy másik nyomozás érdekeit. Az egyik ügyvéd kifejezetten azzal érvelt, hogy

nem lenne helyénvaló, ha a Direkt36 munkatársa – aki egyedüliként volt jelen újságíróként – tudomást szerezne a banki papírok tartalmáról.

A bíró végül elutasította az ügyvédek érveit, és folytatta az iratok ismertetését. Ezek olyan dokumentumok voltak, amelyek arról szóltak, hogy a vád szerint feleslegesen kifizetett 2,2 milliárd forint közel felének mi volt az útja. Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető.

Nobilis régóta meghatározó figurája a magyar üzleti életnek, dolgozott a pénzügyi szektorban, és voltak befektetései az ingatlanpiacon és az agráriumban is. A Manager Magazin 2005. augusztusi portréja a nyilvánosságot kerülő, egyértelműen jobboldali elkötelezettségű üzletemberként írta le, akinek ugyanakkor vannak baloldali és liberális üzleti partnerei és barátai is. Nobilisnak olyan egykori vagy jelenlegi kormányközeli szereplőkkel is volt üzleti kapcsolata, mint Spéder Zoltán bankár és Schmidt Mária történész.

Nobilis Kristóf feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

A Direkt36 az ügyészségtől úgy értesült, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak. Neveket az ügyészség egyelőre nem közölt.

Sem Nobilis Kristóf, sem a fia nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az elfelejtett per...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.