2023. november 24., péntek

NEM A GYŐZELEM SZÁMÍT, HANEM AZ, KI TUD KORMÁNYT ALAKÍTANI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.11.24.


„Tisztázzunk egy félreértést: egy politikai erő nem akkor nyeri meg a választást, ha a legtöbb szavazatot kapja, a győztes ugyanis az, amelynek a koalíciója kormányt tud alakítani” – szögezte le Dérer Miklós, akit a holland választások eredménye és annak kapcsán kerestünk meg, hogy Orbán Viktor nagy örömmel gratulált a legtöbb szavazatot begyűjtött Geert Wildersnek, az EU-szkeptikus, bevándorlás- és iszlámellenes Szabadságpárt (PVV) vezetőjének a „földrengésszerű választási győzelméhez” (idézet Orbántól). A Magyar Atlanti Tanács korábbi titkára a lengyel példát is felhozta a kormányalakítási nehézségekre, amit az is okoz, hogy a szélsőjobbal még a jobboldal sem szívesen fog össze. Plusz az olyan politikusok, mint Wilders a hatalomra törve sokkal radikálisabbak és hajthatatlanabbak, ám kormányra kerülve számos tényező korlátozza az Orbánnak tetsző gondolataik valóra váltását.

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wilders jobboldali pártvezetőnek a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez. A telefonbeszélgetésben Orbán Viktor rámutatott: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű" választási győzelemhez. Előtte az X közösségi portálon (Twitter) angol nyelvű bejegyzésében – utalva a Fidesz 1990-es választás kampánydalára – azt írta: „Eljött a változások szele!”. (Akkor a Fidesz amúgy nem nyerte meg a választást, épphogy elérte a parlamenti bejutás küszöbét).

Azt már a Népszava írta meg, hogy az európai szélsőjobb egykori vezéralakja, Wilders alakulata 37 képviselő helyet szerzett a 150 fős hágai parlament alsóházában. Fő riválisa, a Frans Timmermans volt EU-biztos vezette baloldali pártszövetség 25 mandátummal a második lett, a 13 éve regnáló holland miniszterelnök, Mark Rutte pártja pedig a harmadik 24 képviselői hellyel, a negyedik 20 mandátummal a három hónapja alapított Új Társadalmi Szerződés (NSC) végzett. A parlamentbe – a holland választási törvény sajátosságai miatt – 15 párt jutott be. Wilders kormányalakítását nagyban nehezíti, hogy a választás előtt a másik három nagy párt a szélsőjobboldali politikája miatt kizárta, hogy együttműködjön vele.

Jogos-e, hogy Orbán ünnepel, miközben politikai elvbarátai győznek ugyan, de kormányt nem tudnak alakítani, ami minden bizonnyal kinéz Geert Wildersnek és például Jaroslaw Kaczynskinak is? – Dérer Miklóst kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.