2023. november 17., péntek

ORBÁN NEM ÜNNEPEL EGYÜTT A BUDAPESTIEKKEL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2023.11.17.


150 évvel ezelőtt, 1873 november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda, ettől kezdve a nemzet fővárosát Budapestnek hívják. A főváros ünnepségsorozattal köszönti születésnapját, pénteken este pedig gálaműsort rendeznek a Vígszínházban. Az előadásra Orbán Viktort és Novák Katalint is meghívták, de csak az államfő fogadta el az invitálást - ő az előzetes információk szerint beszédet is mond. A kormányt még csak nem is a miniszterelnök-helyettes, hanem egy szinttel lejjebb lévő miniszter, Gulyás Gergely képviseli.


Az, hogy Orbán nem lesz ott pénteken este a Vígszínházban, nem meglepő, de nem is mulatságos. Várható volt, hogy nem szívesen megy olyan helyre, ahol nem felállva, ütemes tapssal fogadják. Számos alkalommal előfordult, hogy a kényelmetlen, kínos szituációkba Novák Katalint küldte maga helyett - az államfő utazott például Ukrajnába, ahol más hangot ütött meg, mint Orbán, vagy a kormány más tagjai szoktak. A jó és a rossz rendőr szerepét osztotta ki egymásnak a két legfőbb közjogi méltóság, akik egyébként ugyanazt a politikát képviselik, de Novák Katalin vállalhatóbban képes eladni azt, amire a miniszterelnök képtelen.

Orbán, hiába nevezi a nemzet fővárosának, sohasem tudott megbékélni Budapesttel: ha tehetné, beszántaná ezt a sokszínű, multikulturális várost, és sóval hintené be a helyét. A Kossuth rádióban egyik reggel például arról elmélkedett, hogy ő egy falusi fickó, és aki falusinak születik, az egész életében falusi marad. A miniszterelnök ebben valóban következetes: amikor csak teheti, hitet tesz a romlatlan, tiszta falusi élet mellett, és ezt a nagyszerű idillt rendre szembe állítja a bűnös városokkal, elsősorban Budapesttel. Tavaly márciusban például nem kevés gúnnyal a hangjában derék városi népekről beszélt a gazdakongresszuson, vagyis egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy kifejezze ellenszenvét a városi élettel kapcsolatban. Különösen Budapestet nem tudja megkedvelni, úgy van vele, mint Petőfi a Kárpátokkal, melynek „vad hegyeiről” azt írta a költő, hogy „tán csodállak, ámde nem szeretlek.” ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.