2023. november 9., csütörtök

PUTYIN NEM AKAR BÉKÉT, A HÁBORÚ ELHÚZÓDÁSÁVAL TUDJA AKADÁLYOZNI UKRAJNA NYUGATI INTEGRÁCIÓJÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.11.09.


„A legvalószínűbb a háború elhúzása, Moszkva ugyanis egyfajta alacsony szintű fegyveres konfliktus fenntartásában érdekelt, mert azzal éri el a leginkább, hogy ne integrálódhasson a Nyugathoz az az Ukrajna, amely mostanra már elveszítette lakosságának csaknem a negyedét, s amelynek az infrastruktúrája romokban van.” Így összegezte a kilátásokat Kaiser Ferenc annak kapcsán, hogy az amerikaiak és az európaiak csendesen elkezdtek egyeztetni az ukrán kormánnyal arról, milyen esetleges feltételek mentén lehetne tárgyalni a háború lezárásáról. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense rámutatott: Moszkva az agresszor, és a fennálló nemzetközi rendszer miatt ezek a tárgyalások nyilván nem mehetnek nyíltan. Különben pedig gyakorlatilag a háború első pillanatától kezdve, vannak a háttérben különféle szintű egyeztetések.


Idehaza elsőként a 444.hu vette észre az NBC értesülését, hogy egy jelenlegi és egy volt magas rangú amerikai tisztviselő szerint az amerikaiak és az európaiak csendesen elkezdtek egyeztetni az ukrán kormánnyal arról, milyen esetleges, Oroszországgal folytatott béketárgyalások vezethetnek a háború befejezéséhez. A tisztviselők szerint a beszélgetések tág határok közt zajlanak arról, hogy Ukrajnának esetleg miről kellene lemondania a megegyezéshez. A megbeszélések egy része, amiket a tisztviselők kényesnek minősítettek, a múlt hónapban az Ukrajnát támogató több mint 50 ország – köztük NATO-tagok – képviselőinek találkozóján zajlottak le. Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint „a tárgyalásokkal kapcsolatos bármilyen döntés Ukrajnán múlik. Arra koncentrálunk, hogy továbbra is határozottan kiálljunk Ukrajna mellett, miközben megvédik szabadságukat és függetlenségüket az orosz agresszióval szemben.”

Mennyire reális, hogy a színfalak mögött valóban vannak egyeztetések arról, hogy Ukrajnának béketárgyalásokat kellene kezdenie Oroszországgal? Egyáltalán, mekkora erre az esély? – kérdeztük Kaiser Ferenctől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.