2023. november 17., péntek

SÚLYOS KOCKÁZATOKKAL JÁRHAT A KÖTELEZŐ MUNKAHELYI ORVOSI VIZSGÁLAT ELTÖRLÉSE

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2023.11.16.


A Magyar Orvosi Kamara szerint az adminisztrációs és pénzügyi terhek csökkenéséről egyáltalán nem lehet majd beszélni, ha megszűnik a kötelező munkahelyi szűrővizsgálat, a Magyar Szakszervezeti Szövetség pedig teljességgel elutasítja Semjén Zsolt javaslatát, mert azt markáns visszalépésként értékeli a munkavállalók jogai szempontjából. A lapunk által megkérdezett HR-szakértő viszont úgy véli: az intézkedés felértékeli az egészségügyi szolgáltatásokat ott, ahol megmaradnak.


Senkinek sem fogja az adminisztrációs és pénzügyi terheit megkönnyíteni, ha Semjén Zsolt javaslatára tényleg eltörlik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot, ami egyébként elemi érdeke a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt – erről beszélt a 24.hu megkeresésére Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

A foglalkozás-egészségügyi szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon négymillió ember esik át minden évben az egészségügyi szűrővizsgálaton. Mint mondta, kivétel nélkül minden munkahelyen fennállnak kockázatok, amelyek egészségkárosítók lehetnek, ezeknek a feltárása pedig munkáltatói felelősség.

Annak a megítéléséhez, hogy ezek a fennálló kockázatok okoznak-e megbetegedést, milyen hatást gyakorolnak a munkavállalóra, a kockázatnak megfelelő időközönként szükséges egészségügyi vizsgálat. Ezeken a 20-as, 30-as korosztály is részt vesz, és a saját munkám során is tapasztalom, hogy ilyenkor derülnek ki olyan dolgok, melyeknek utána kell menni, még azelőtt, hogy a betegnek panaszai lennének

– magyarázta.

Nagy Marcell kérdésre válaszolva elárulta, gyakran az egyszerű vizsgálatoknak köszönhetően derül fény a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, a szívritmuszavarra vagy más betegségekre, amelyekre a munkavállaló nem figyelne oda, mert nem is tud róluk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.