2023. november 30., csütörtök

UKRÁN FILMES KATONANŐ: „PECHÜNK VAN A ROHADT SZOMSZÉDDAL, DE SZABADOK LETTÜNK”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.11.30.



Pechünk van a rohadt szomszéddal, de szabadok lettünk – összegzi Ukrajna elmúlt tíz évét Alisza Kovalenko. Az ukrán dokumentumfilmes, akinek harmadik alkotásával indult az idei Verzió Filmfesztivál, maga is megjárta a frontot; kisfiának leveleket írt és videónaplót vezetett, ha nem térne haza. Végül túlélte a harkivi harcokat, és befejezte Nem tűnünk el című moziját, amelyet sorra mutatnak be a nagy európai fesztiválokon. Jelent-e többletet egy magyarországi vetítés? Miért fogott fegyvert édesanyaként? Hogyan változatta meg a saját sorsát meg a filmjéét 2022. február 24., és hogyan képzeli a béke első napját? Interjúnk.


A veterán ukrán sportújságíró és Himalája-mászó, Valentin Scserbacsov elhatározza, a 2014 után frontvonalba került keletukrán területeken gyerekeket toboroz, és a legelhivatottabbaknak életük élményét adja: elviszi őket Nepálba, az Annapurna alaptáborába. E ponton lép a képbe Alisza Kovalenko dokumentumfilmes, aki az ötfősre szűkült élcsapat mindennapjait veszi filmre. A Luhanszk megyei ipari szürkeségen egycsapásra átszüremlik a remény: talán van kiút a meddőhányók árnyékából. Legalább egy hegymászás erejéig. Szigorú bányászszülők, kétkedő nagyikák, bányászklubi karácsony, menthetetlen posztszovjet hanyatlás, s közben a két állandóság: a Himalája reménye az öt tini lelkében meg a fegyverropogás. Mindezt az teszi igazán nyomasztóvá, hogy tudjuk, a film ukrajnai helyszínei a forgatás óta orosz megszállás alá kerültek. A Nem tűnünk el festményszerű képeivel lényegében az utolsó átfogó dokumentálása a végső pusztulás előtt még úgy-ahogy ketyegő luhaszki életnek. S ezen a szorongáson az annapurnai napfelkelte csak néhány pillanatra old valamennyit, mert a legvégén megtudjuk: a film öt főszereplője közül hárman menekültté váltak – volt, akinek Kovalenko segített kijutni –, kettőről 2022. február 24-e óta nem tudni.

Talán nem véletlen: az idei – már a 20. – Verzió Filmfesztivál november 22-i nyitányán Alisza Kovalenko Nem tűnünk el-jét játszották a Corvinban. A rendező, aki 2022 tavaszán maga is harcolt a harkivi fronton, a megnyitó után még néhány napot Budapesten töltött. Lapunk ekkor találkozott vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.