2023. november 4., szombat

VÁSÁRRA VITTÉK A BŐRÜNKET

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2023.11.04.


Most látjuk csak igazán, hogy mennyire kiszámított terv volt Orbán Viktoré, amikor úgy döntött: legyen egy napon az EP, és az önkormányzati választás. És ezt a tervét akkor is csont nélkül keresztülvitte, ha egyértelműen törvényellenes javaslatot fogadtatott el a saját kétharmadával.

Tudjuk, ezt a kétharmadot csak egyetlen dolog érdekli: megfelelni a Főnöknek, nehogy kilógjon a sorból, mert akkor kegyvesztett lesz. Ezt már sokszor megállapítottuk: ott kérem fegyelem van, és mielőtt félreértenék: önmagában azt, hogy egy frakcióban fegyelmet tartanak egyáltalán nem kifogásolom, sőt… Ezzel együtt, a naiv ember képzeletében vannak – meglehet: túlzottan romantikus – elképzelések, amelyben a becsület, a tisztesség és a törvénytisztelet is szerepet játszik egy-egy döntésnél, de ez valóban a romantika világába tartozik. A politika az más dolog, más világ, más szabályok szerint játsszák. Így aztán azt is evidensnek kell tekintenünk, ha Orbán azt rendeli el, hogy törvényt módosítunk, de a dolog még úgy is törvénytelen marad, gond nélkül megszavazzák.

Tudniillik, egészen példátlan módon, a megválasztott polgármesterek, képviselők – az újak – csak fél évvel később léphetnek funkcióba, mert hát az előzőeket öt évre választották. Egészen képtelen helyzet, de persze nem Magyarországon; ebben az országban mindent lehet. Olyannyira lehet, hogy még tiltakozások se nagyon vannak, mindenki simán tudomásul veszi, még csak felháborodott zúgolódások sincsenek, a társadalomban néma fejbólintással rögzítik, hogy megint előállt egy hungarikum. Olyan, amilyen, savanyú és törvénytelen, de a miénk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.