2023. december 10., vasárnap

PUSZTAI ERZSÉBET: JÓL MŰKÖDŐ RENDSZERREL LEHET VISSZASZORÍTANI A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.12.10.


A kórházi fertőzéseket a legnagyobb óvatosság mellett sem lehet 100 százalékban eltűntetni, viszont a legnagyobb gondossággal, a szigorú szabályok betartásával nagyon komolyan csökkenteni lehet a számukat – mondta a Hírklikknek Pusztai Erzsébet orvos, korábbi egészségügyi államtitkár. Ehhez pedig jól működő rendszer kell, hogy a megfelelő számú dolgozó, normális, megtervezett munkarendben, jó dologi feltételek között tevékenykedhessen.

A kórházi fertőzések száma hosszú évek óta rendületlenül nő Magyarországon…

Ha ezt egyáltalán nyomon lehet követni, hiszen a kormány nem szolgáltat adatokat. Úgy kellett utána nyomozni.

A Direkt 36 meg is tette. Kiderült, a kórházak évről-évre egyre több esetet jelentenek: 2021-ben korábban elképzelhetetlenül sok, számítástól függően, mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött. Ebből 1400 esetben maguk is elismerték, hogy a kórházi fertőzés szerepet játszott a betegek halálában. 2022-ről ugyan még nincs elérhető adat, viszont egy európai vizsgálat szerint a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka fertőzést kap. A kórházi fertőzések száma mégis, mindig is tabutéma volt az egészségügyben. Mi ennek az oka?


Igazából, normális körülmények között a kórházi fertőzés nem tabutéma, mert mindenki tudja, hogy a kórház veszélyes üzem. A kórházhigiéne egy külön tudományág. Nagyon komoly szabályai vannak annak, hogy egy kórházban hogyan kell eljárni a különböző osztályokon, külön tudomány az, hogyan kell tisztítani, fertőtleníteni, takarítani. Ehhez még hozzátartozik, hogy külön tudomány az antibiotikus kezelés jó megszervezettsége. Az, hogy egy kórházban a fertőzések hogyan alakulnak, három fő tényezőn múlik. Az egyik az, hogy ezeket a kórházhigiénés szabályokat ismerik-e, működnek-e az előírások, a szakszemélyzet betartja-e őket, beleértve a takarítókat is, és mellette van-e kellő ellenőrzés. Mert fertőzés mindig mindenhol előfordulhat. Különösen ott, ahol sebészeti beavatkozások vannak. Ezért a kórházhigiénében rendkívül figyelmesnek és óvatosnak kell lenni. Ha bármelyik területen valamit elhanyagolnak, akár a kezdeti előírások nem elég korrektek, akár a végrehajtás nem működik rendesen, és nincs elég pénz az ehhez szükséges anyagokra – például korszerű fertőtlenítőszerekre –, akkor bizony nagyon komolyan terjedhetnek a kórházban a fertőzések. Olyan körülmények között pedig, amikor még a kézfertőtlenítésre sem jut elég anyag, vagy nem tartják be például a kézhigiénét, nem lehet csodálkozni rajta, hogy a fertőzés képes terjedni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ novemberben azt közölte, változtatni fognak a fertőtlenítés jelenlegi gyakorlatán. Mégpedig azért, mert egy friss angliai kutatás szerint nem mindig hatékonyak a hagyományos, a hazai kórházakban is alkalmazott klórtartalmú fertőtlenítőszerek az egyik, súlyos hasmenést okozó baktériummal szemben…

Már nagyon régóta ismertek nem csak hagyományos fertőtlenítőszerek. Az, hogy ez a kutatás igazolta, hogy a hagyományos szerek például erre a nagyon ellenálló kórházi baktériumra – amit úgy neveznek, hogy Clostridium difficile –, nem hatásosak, csak megerősítette azt, amit eddig is tudtak.

Tulajdonképpen megállítható a kórházi fertőzés?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.