2023. április 13., csütörtök

ORSZÁGSZERTE TÖBB HETET KELL VÁRNI A LABORVIZSGÁLATRA

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.04.13.


A szakrendelők több mint felében a laborvizsgálatra való várakozási idő a két, háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, amelyben a korábbi egy helyett már öt-hat hetet kell várni a vizsgálatra – derül ki a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felméréséből.


A lapunkhoz eljuttatott szakmai elemzéshez a szakrendelők 43 százaléka szolgáltatott adatot. Szigorú statisztikai értelemben véve e minta nem tekinthető reprezentatívnak, de a válaszok az ország számtalan pontjáról érkeztek, és a válaszadók között egyaránt volt nagy és kicsi forgalmú intézmény, így összességében jó képet szolgáltatnak a valós helyzetről.

Mint arról a Népszava elsőként beszámolt: március végén több fővárosi szakrendelőben már csak május végére tudtak időpontot adni. Jó néhány kerületi önkormányzat is a zsebébe nyúlt, és megduplázták, triplázták a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát. A cikkünk után a szakrendelők szakmai szövetsége is megnézte mi a probléma. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy a korábbiakhoz képest megnőtt-e az előjegyzési idő a laborvizsgálatokra? Ha igen, mennyivel? Mi az oka a várakozási idők megnyúlásának? Milyen intézkedések történtek a kialakult helyzet orvoslására?

Növekvő előjegyzési időről a válaszadók 75 százaléka számolt be. A várakozási idő a válaszadók több mint felénél két, háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, ahol az eddigi 1 hetes várakozás 5-6 hétre ugrott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.