2023. április 13., csütörtök

VILÁGSIKER MAGYAR TALÁLÉKONYSÁGBÓL – KÜRTI SÁNDOR SORVEZETŐT ÍRT A MAI VÁLLALKOZÓKNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2023.04.13.


Olyan erők működnek, hogy tudás nélkül is a csúcsra lehet érni, és ez nem kedvez a vállalkozói kultúrának – mondja a Válasz Online-nak Kürti Sándor, az adatmentési technológiában világszinten úttörő Kürt Zrt. társalapítója. A 76 éves, pár éve visszavonult cégvezető a késői Kádár-korban lett „startupper” testvérével, Jánossal, most pedig könyvet írt arról, hogyan kell csapatot építeni és miért érdemes visszaadni a sikerből a közösségnek. Folytatjuk sorozatunkat, amelyben olyan magyarokat mutatunk be, akiknél a siker nem kapcsolatok, hanem ötlet és munka eredménye.


Hogyan lett vállalkozó? Kürti Sándor erre a kérdésre gyakran egy történettel szokott válaszolni.

– Új pápát választanak, aki megtudja, hogy a Szent Péter-bazilika harangozója analfabéta. Határidőt szab, hogy tanuljon meg írni. Bánatában a harangozó Róma utcáin lófrál. Rágyújtana, de nem talál trafikot. Arra gondol, mi lenne, ha e hosszú út közepénél nyitna egyet. Hiszen lehet, hogy más is szeretne itt rágyújtani. Így is tesz, és szépen beindul az üzlete: jön a második trafik, a harmadik, és így tovább. Egy idő után jogászhoz fordult, hogy segítsen a cégügyekben. Amikor alá kell írnia egy szerződést, kiderül, hogy analfabéta. „Atya világ, mi lett volna magából, ha írni is megtanul?” – kérdezi az ügyvéd. „Tudja, mi? Én lennék a Szent Péter-bazilika harangozója.” Talán az én sorsom is benne van ebben a történetben – idézi fel Kürti Sándor a Libri gondozásában néhány hete megjelent új könyve, A Kürt-dosszié – A világhír titka, avagy vezess a szíveddel! bemutatóján.

Az immár nyugdíjas vállalkozó bátyjával, Jánossal alapított cége a megsérült adathordozókról való adatmentés nemzetközi úttörője volt, és a Kürt szaktudását ma is a legmagasabban jegyzik az informatikai piacnak ebben a nem túl nagy, de érdekes szegletében. Mentettek adatokat árvízben sérült szerverről, a hatodik emeletről rendőrségi razzia közben kihajított merevlemezekről, de a szeptember 11-i romok közül előkerült adathordozókról is. (Tavaly pedig az Ukrajnát ért légicsapások során megsérült informatikai eszközök megmentésében ajánlották fel ingyenes segítségüket.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.