2023. május 7., vasárnap

BEER MIKLÓS: A PÁPA NEMCSAK A JOBBOLDALI SZIMPATIZÁNSOKHOZ JÖTT, HANEM A MAGYAROKHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.05.07.A pápa látogatásának három napja olyan volt, mintha a magyar társadalom egységes lenne és nem lennének mély szakadékok – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Beer Miklós, katolikus pap, író, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke arról, hogy a katolikus egyházfő érkezését utólag sokan úgy értelmezik, küldetést teljesített, hogy Orbán Viktoron keresztül elérje a Putyinnal történő találkozást. A püspök emlékeztetett, a pápa a hazafelé vezető repülőúton a sajtónak annyit mondott, hogy a békemissziót komolyan veszi, és Kijevbe vagy Moszkvába is elmegy, ha kell, hogy a felek egymással szóba álljanak.


Beer Miklós elmondta, a pápa látogatását nagyon előkészítették, az eseményeken, például a sportarénában is reagált a köszöntőkre, tehát azt előre megküldték neki. „A pápa vigyáz arra, hogy aktuálpolitikai kérdésekben ne foglaljon állást.”

Emlékeztetett Ferenc pápa kazahsztáni látogatására, ahol azt mondta, „a vallást ne használja a politika a hatalom eszközeként”. Egy olyan muszlim vallási környezetben mondta ezt, ami arra utal, hogy a muszlim vezetők is elhatárolódnak a szélsőséges iszlamista mozgalmaktól és elítélik, amikor a hatalom eszközként használja a vallást, most is következetesen a krisztusi tanítást képviselte és erről beszélt.”

A püspök szerint mindkét politikai oldal képes a maga javára lefordítani a pápa szavait. Amikor a Rózsák terén azt mondta, tanuljunk meg beszélni a szeretet nyelvén vagy amikor rámutatott, akkor leszünk nagyszerű emberek, ha lehajolunk másokhoz – emelt ki két megszólalást. Emlékeztetett, amikor jó másfél éve az Eucharisztikus Kongresszusra jött Ferenc pápa, akkor mi magyarok meg voltunk sértődve, nem fogtuk fel, milyen kedves gesztus, hogy Szlovákiába menet megszakította az útját és megállt Budapesten. „Talán tényleg fontosnak érezte, hogy ebben a háborús konfliktusban ilyen közelről küldjön békeüzenetet, jelezve, hogy komolyan segíteni akarja a tárgyalást.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.