2023. május 7., vasárnap

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.05.03.


A SZERK.


A SZERK.
Pápajárás


Itt járt a pápa! Tudjuk. Tudjuk, mert megfordult sokfelé, tömegrendezvényeken vett részt, misézett, fényképezkedett, felkereste a fiatalokat, magához engedte a szegényeket, a menekülteket, tényleg szorgalmas pápa volt, felszántotta az egész pályát. Tudjuk, mert lezárták miatta három napra a várost, a 19-es villamos húsz perc „hatósági” szünetet tartott, mert ha nem áll meg, esetleg elment volna felette a pápa biztonságáért felelős egyik rendőrkonvoj vagy ötven kocsija az Erzsébet hídon.

A SZERK.
Feloldozva


„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen” – indokolta Novák Katalin köztársasági elnök az ún. Hunnia-perben terrorizmusért jogerősen szabadságvesztésre ítélt szélsőjobboldaliaknak, köztük a Budaházy Györgynek adott kegyelmet. Noha az államfő e gesztusát nem köteles megmagyarázni, Novák valamiért késztetést érzett erre – bár a pápalátogatásra hivatkozás inkább tűnik zavart magyarázkodásnak, mint komolyan vehető érvelésnek.

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem

Átváltozások

Emlékszem, egészen addig teljesen hidegen hagyott a Harry Potter-sorozat, amíg az akkor éppen csak hatéves lányom el nem kezdett délutánonként kiszökdösni a napköziből az iskolai könyvtárba, hogy ott a széria második kötetét olvasgassa, amelyhez otthon még nem volt hozzáférése.

KÜLPOL


HEIL PÉTER
Egyet előre, négyet hátra

Valóban megalkudott-e a kormány az Európai Bizottsággal?

Ha hinni lehet Varga Judit igazságügyi miniszter április 24-i bejelentésének, négy hónapnyi huzavona, kavarás és titkolódzás után, technikai szinten, végre-valahára, egyetértésre jutott a magyar kormány és az Európai Bizottság a Brüsszelben ragadt eurómilliárdok megmozdításához szükséges jogállami reformok ügyében.

JORDAN B. PETERSON ÉLETE ÉS MŰVE
Dr. Furcsa nagy utazása


A klinikai szakpszichológusból lett konzervatív kultúrharcos már szívesen udvarol Orbán Viktor rendszerének, pedig nem is lenne szüksége rá. Lapunk megjelenésének hetében ismét Budapesten hirdeti az igét – de melyiket?

LEVÁLTHATÓ-E JAROSŁAW KACZYŃSKI?
Az ősz tarka színei


Lengyelországban októberben parlamenti választást tartanak. A kormányt valójában irányító Kaczyńskitól sokan szeretnének megszabadulni, de a sokfelé húzó ellenzék erőlködésének az lehet a vége, hogy újra ő győz. Mintha az összefogás előnyeiről vagy veszélyeiről szóló magyarországi vitákat látnánk újrajátszódni.

BELPOL

INTERJÚ
„Újra kell rendezni a viszonyokat”

Horgas Péter civil aktivista, színházi ember a civil tüntetésekről és az új rendszerváltásról

Miután egyszer már megkéselte egy náci, nem fél a fenyegetőzőktől. Ezzel együtt kíváncsi, mit gondolnak azok, akik uszító cikkeket írnak róla. A Belügyminisztérium előtti, április 24-i ülősztrájk egyik szervezőjét, civil aktivistát kérdeztük az ellenállás további lehetőségeiről, aki úgy érzi, felelősség terheli azért, mert a rendszerváltás félrecsúszott.

AZ AKKUGYÁRAK ÉS A HELYI POLITIKA
A debreceni példa


Szintet léptek az akkumulátorgyárak elleni tiltakozások: az ország – jelenleg – tucatnyi településén tervezett vagy már megvalósult beruházást ellenző helyi civil szervezetek elkezdtek összeállni. A Debrecen déli ipari övezetébe tervezett kínai akkugyár, a CATL környékét jártuk be.

ÖSSZEFÜGG-E A HELIKOPTERÜGY ÉS A VEZÉRKAR LEFEJEZÉSE?
„Rogán nem ennyire szofisztikált”


A múlt héten derült ki, hogy Ukrajnába szánt helikopterek állomásoztak Győrben, s aznap menesztették Ruszin-Szendi Romuluszt, a honvédség vezérkari főnökét is. Hiba történt a „békepárti” vezetésben, amiért a balhét valakinek el kellett vinnie?

INTERJÚ
„A kormány belátta, hogy nem hátrálhat ki”

Kovács Ágnes, az ELTE oktatója, az Eötvös Károly Intézet munkatársa a kikényszerített igazságügyi reformról

A kormány kész azokra a változtatásokra az igazságszolgáltatás területén, amelyeket az Európai Unió követel meg tőle az uniós források folyósításának egyik feltételeként. Ezek érdemben növelhetik a bírói függetlenséget, nem is csoda, hogy Orbánék az utolsó pillanatig ódzkodtak tőlük. A ravaszkodás részleteiről és az eredményről az egyik szemtanút faggattuk.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Nem tehetem óvatosabban”

Böszörményi István szobrász

Szobrász, aki fest. 1984 óta él Pécsen, ott nyílt most új kiállítása is, Problémás képek címmel. Műtermében, festményei és kalandos történetű kisebb szobrai társaságában él, Magyarország elhallgatott művészeinek egyikeként.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Buborékok

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege – Gulácsy Lajos (1882–1932) életmű-kiállítása

A különc outsider, a betegségország lovagja. A dekadens festő, a tegnapok ködlovagja. Giotto jó utóda, a szépség betege, az álomvilág lovagja. Csak néhány a kortársak és a kései utódok jellemzései közül. A saját korán kívül álló művész már életében legendás volt, aminek megágyazott extravagáns öltözködése, és a tény, hogy elmegyógyintézetben végezte.

SZÍNHÁZ
A szeretet és a határok

Fekete Ádám: Hat medúza egy tepsiben

A színpad hátterében egy Komoly Dolog feliratú fényreklám hirdeti: itt most komoly dolgokról lesz szó. És tényleg, komoly dolgokon röhögjük magunkat könnyesre, ám egy ponton azért elkomorulunk.

SZÍNHÁZ
Jaj, anyám!

Tulipán

A személyességet explicit módon felvállaló színházzal párhuzamosan, és részben azzal átfedésben, egyre több a traumafeldolgozó, terápiás, problémaközpontú előadás is.

KÖNYV
Zűrzavar és kutakodás

Gerlóczy Márton: Fikció 2. – Az örvény

„A dolgok csak egyféleképpen történhetnek, tudniillik, ahogy történtek” – ismételgeti az író szereplője, aki regényt ír az író szereplőjének családjáról, akiknek a nevei és a családtagjainak a nevei tökéletesen megegyeznek a valódi nevükkel. A főhőst ugyanis épp az (és semmi más nem) érdekli, mint az, hogy hogyan is történtek a múltban a dolgok. Mint egy krimiben: a lehetőségek közül ki kell zárni mindent, hogy eljussunk oda, ahogyan az eset valójában történt.

KÖNYV
Véradás

Gyurkovics Tamás: Akcentus – Lugosi Amerikában

Gyurkovics Tamás (ahogy Láng Zsolt, Péterfy Gergely és még sok szerző) évek óta következetesen írja újra valós figurák élettörténetét, miközben, mintegy mellékesen felszabadítja a műfajt a fikciós és a valós elvárások korlátai alól.

FILM
A füle és a farka

Ari Aster: Amitől félünk

Milyen élet vár arra, akinek már a születése is egy második világháborús film partra szállós jelenetét idézi? Félelmekkel, szorongásokkal, bűntudattal teli, amelyben már a kínokat enyhíteni hivatott gyógyszerek bevétele is felér egy próbatétellel. Az Amitől félünk egy ilyen, törékeny lelkű hőst állít elénk, akinek eposzi útja legalább akkora kihívás elé állítja őt, mint a nézőket.

RÁDIÓ
Valódi bűnök

Nyomozó

A bűn mibenléte nagyjából az­óta az emberi fantáziavilág egyik sarokpontja, amióta Káin fejbe verte Ábelt. A bűnügyi históriák története az emberiség önképének alakulását is modellezi.

TÉVÉSOROZAT
Alakváltó organizmus

Két test, egy lélek

Az 1988-as Két test, egy lélek nem tartozik David Cronenberg legtöbbet tárgyalt munkái közé.

ZENE

INTERJÚ
„Elsődlegesen showman”

Stefano Bollani jazz-zongorista

Zenélt Chick Coreával, Bill Frisell-lel, Pat Metheny-vel és Bobby McFerrinnel, kísérte Luciano Pavarottit és Andrea Boccellit, de Ligeti György és Prokofjev is a kedvencei közé tartozik. Magyarországra a JazzFest Budapest fellépőjeként érkezik az olasz jazz talán legismertebb alakja, akiről nem mondható el, hogy túlságosan komolyan venné magát.

MI A KOTTA?
Semmi fakszni


Klasszikus zenei programajánló a 2023/18. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Mások gyermekei


A változó kor küszöbén is még nőisége és vonzereje teljében lévő tanárnő gyermeket szeretne.

VISSZHANG: KÖNYV
Kemény Zsófi: Most vagyok soha


A versekben megszólaló változatos hangok legfontosabb közös tulajdonsága, hogy „figyelve vannak”.

VISSZHANG: LEMEZ
Kovacs: Child of Sin


Sharon Kovacs holland énekesnőnek nincsenek magyar felmenői, magyaros hangzású művésznevét a nevelőapjától kölcsönözte.

VISSZHANG: FILM
Ghosted


Érdekes lehetne egy kutatás, amely azt vizsgálja, hogy mit gondolnak a feminizmus előrehaladottságáról azok, akiknek van streaming előfizetésük, illetve azok, akiknek nincs.

VISSZHANG: KÖNYV
Picasso: Versek


A fülszöveg és az előszó erősen aláhúzza, amit éreznünk kellene Picasso verseivel kapcsolatban: a világhírű festő nem egyszerűen jó, hanem egyenesen nagyszerű költő.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Vízityúk


Minden valószerűtlen: élénk színű gumimatracok, rapid házasság és hirtelen jött örökbefogadás, egy szép hercegnő – a Lady, Alice of Nevermore (Mentes Júlia) –, aki rangon alul választja ki magának Edgar Walport (Keresztes Tamás).

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A nagy sorshúzás


Ha lenne rá lehetőséged, szeretnéd-e látni a saját halálodat? – teszi fel a kérdést számtalan film és sorozat.

VISSZHANG: LEMEZ
Nabihah Iqbal: Dreamer


A londoni születésű, sokoldalú zenész számára nem volt mindig áldás a nagyváros.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Távolabb eső aspektusok”


Rozgonyi-Kulcsár Viktória ügyvezető elnök, Jurányi Ház

FILM

TÉVÉSMACI
A párducléptű


Amikor Sztupa és Troché a királyné gyémántjait kergették, Troché fel akarta hívni Sztupát, ami nem tűnt túl nehéz feladatnak, még akkor sem, ha a Csőgyár utcától egészen a postáig kellett gyalogolni.

INTERAKTÍV

Olvasói levelek 2023/18.

Farkastörvények (A Szerk.)

Magyar Narancs, 2023. április 20.

Egy hét kultúra 2023/18.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/18.

Rövid hírek: rizs, tojás, aszteroida...

Szüret 2023/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Snoblesse Oblige 2023/18.

Heti kulturális programajánló

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„A fele gyorsan fog kihalni”

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus

Az ember szociokulturális evolúciója során a nyelv megjelenése játszotta a kulcsszerepet. E tekintetben kivételesek vagyunk, de civilizációnk rendkívül sérülékeny, és talán az összeomlás szélén áll – erről is beszélt nekünk az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Evolúciótudományi Intézet Nagy Evolúciós Átmenetek Kutatócsoportjának vezetője.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Spárga: hosszú távú elköteleződés


Langyos, mentás spárgasaláta

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Az első lottóház


A Dúl Dezső tervei alapján, modernista stílusban épült házért nemcsak a boldog nyertesek voltak oda, de a szakma is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.