2023. május 11., csütörtök

TRUMP MIATT TÖRT KI AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.05.11.


Putyin voltaképpen Trump miatt merészelte megtámadni Ukrajnát, mert abban bízott, hogy Trump eléggé szétverte és meggyengítette a NATO szövetségét, elkötelezettségét, Amerika és a többi tagország viszonyát. Nem számított arra, hogy az erősen lebecsült Biden képes lesz a NATO-t egyesíteni az orosz támadással szemben, és az oroszok a NATO által támogatott Ukrajnával néznek majd szembe. Azt gondolta, hogy a NATO Trump miatt már nincs abban az állapotban, hogy összefogjon Ukrajna megmentésére.


Sok kritika éri a CNN-t, hogy egyáltalán lehetőséget adott Trumpnak egy New Hampshire-ből közvetített „town hall” (nyilvános fórum) keretében a hazugságai megismétlésére. Mindenki elismeri, hogy Kaitlan Collins kiválóan teljesített, de képtelenség a hazugságnak ilyen tömegét élő adásban visszautasítani. A műsor arra mindenképp jó volt, hogy Amerika józanabb része szembesülhetett azzal, milyen aljas, mocskos, hazug és bűnöző gazember készül visszatérni a Fehér Házba, akinek olyan hívei vannak, akik a legocsmányabb hazugságokra és sértegetésekre nevetnek és tapsolnak.

Trump megismételte a választási csalásról szóló hazugságait, meghamisította a január 6-i Capitolium elleni támadás eseményeit, szép napnak nevezte, amikor az általa feluszított csőcselék betört a törvényhozás épületébe, hogy megakadályozza az elnökválasztás eredményét, amnesztiát ígért az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt elítélteknek. Megvédte a nők elleni erőszakot, és letagadott mindent egy nappal azután, hogy szexuális zaklatás miatt egy esküdtszék (!) elítélte. Hazudott a határon épített falról, bűnözőknek és elmebetegeknek nevezte a bevándorlókat.

Elmondhatatlan az a mocsok, ami ebből az emberből ömlött, miközben nem lehet leállítani, nem lehet neki ellentmondani, a tényeket lesöpri, a demokratikus normákat becsmérli, a riporternőt „nasty personnak” nevezi, miközben süt róla a nőgyűlölet, amire a republikánus párt trumpista női szavazói a helyszínen lelkesen tapsolnak, mint akiknek elment a józan eszük. A hollywood-i sematikus filmek klisészerű „gonosz” figurája meg sem közelíti ezt a valóságot, hogy egy gátlástalan okádék ember, az emberiség legalja, a populizmusával megigéz embereket, mint egy Hitler.

Ez az ember – természetesen – semmit nem változott, megerősítette, hogy újra elszakítaná a gyerekeket a határon a családjaiktól, ami Amerika történetének egyik legsötétebb fejezete volt, a nácikat idézte. Trump nagy győzelemként értékelte, hogy az általa ideológiai alapon a Legfelsőbb Bíróságba helyezett vallásos fanatikusok megvonták az abortuszjoggal kapcsolatos szabad választás joggal kapcsolatos szövetségi védelmet. De arra már megkerült a választ, hogy szövetségi szinten is betiltaná-e.

Ennek oka az lehet, hogy az amerikaiak kétharmada, demokraták és republikánusok is, elutasítják az abortusztilalmat, és megőriznék nők szabad választáshoz való jogát, amit Isten megad minden embernek. Márpedig, ha igaz lenne, amire hivatkoznak, hogy az abortusz gyilkosság, akkor szövetségi szinten kellene betiltani, s ugyanolyan súlyosan büntetni, mint amikor valaki megöl egy másik embert. De ezt nem teszik, mert hazudnak. Most éppen egy olyan nőnek kell kihordania a terhességet Amerikában, akinek gyerekéről megmondták, hogy fél éven belül meghal. El lehet képzelni.

Trump a szörnyűségeken kívül nem beszélt semmi konkrétumról, nem válaszolt kérdésekre igennel és nemmel, például arra a kérdésre sem, hogy kinek a győzelmét szeretné az ukránok elleni orosz háborúban, s akarja-e, hogy Ukrajna győzzön. Nem tudta kimondani, hogy a megtámadott Ukrajna győzelmét akarja, az orosz győzelmet pedig mégsem mondhatta ki nyíltan. De Putyint nem nevezte háborús bűnösnek, azt mondta, hogy „okos ember”, aki csak „tévedett” vagy „hibázott” most. Ebből el lehet képzelni, hogy Trump ki mellett áll, és kiket tekint ellenségének. A Nyugatot.

Trump ugyanazt mondta, amit Orbán hazudik, hogy csak az a fontos, ne haljon meg több ember, ezért azonnal érjen véget a háború. Megkerülve azt a kérdést, hogy akkor az oroszok hol legyenek, az ukrán határon kívül vagy belül, mert az nagyon nem mindegy. Az azonnali tűzszünet és „béke” azért fontos a világ fasisztáinak (Trumpnak és Orbánnak egyaránt), mert akkor az még az oroszok győzelmét jelentené, akik ezzel megtarthatnák a törvénytelenül és iszonyatos véráldozatok által elfoglalt ukrán területeket. Azért sürgetik a „békét”, hogy az ukránok ne tudják kiverni az oroszokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.