2023. május 11., csütörtök

KINÉL VAN AZ ÉLELMISZEREK DRÁGULÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ PÉNZ?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.05.11.


A magyar élelmiszer-feldolgozó ipar egyik jelentős képviselője, a Nádudvari Kft. nyilvánosságra hozta a 2022-es főbb pénzügyi adatait, és ezeknek van egy olyan eleme, amelyből kiindulva talán pontosabb képet lehet kapni arról, hogyan söpört végig a magyar élelmiszer-ellátási láncon az infláció.


A Nádudvari azt közölte, hogy 2022-ben 16,7 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétele, amely egy évvel korábban 12,5 milliárd forint volt. A cég nagyon megküzdött az elszálló energiaárakkal, a rezsit tavaly hosszabb távra kötött szerződés híján végig az aktuális piaci áraknak megfelelően kellett kifizetnie. Ennek tükrében bravúros teljesítmény, hogy üzemi szintű nyeresége egy év alatt 579 millió forintról csak 479 millióra csökkent, adózás előtti profitja pedig 567 millió forintról mindössze 435 millióra mérséklődött.

A társaság villanyszámlája egyetlen év alatt 850 millió forinttal ugrott meg, a gázszámla pedig 450 millióval emelkedett. Ehhez jött még a legfontosabb alapanyag, a tej árának drasztikus emelkedése, amely évi 1,2 milliárdos pluszköltséget jelentett. Ez utóbbi mögött döntő részben a tejtermelők költségeinek (áthárított) emelkedése áll, amelynek nagy része szintén a megugró energiaszámlákra, illetve a drágább takarmányra és az aszály miatti rendkívül súlyos regionális problémákra vezethető vissza.

A Nádudvari azt is elmondta, hogy az árbevétel emelkedése mellett az általa értékesített termékek volumene változatlan maradt 2022-ben. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a cég mennyiségre ugyanannyi feldolgozott terméket adott el, csak összességében magasabb áron. Vagyis az év folyamán 33,6 százalékkal emelte meg az árait. Ezt két szempontból is átlagnak kell értelmezni, egyrészt a különböző termékek áremelésének átlaga, másrészt az éves időszak átlaga is ez a szám. Végső soron azonban így érte el a cég, hogy a nyereségmutatói csak az említett mértékben romlottak a nyomasztóan kedvezőtlen körülmények ellenére is.

Hogyan lehet ezt értékelni a boltokban látott bruttó fogyasztói árak emelkedéséhez képest?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.