2023. szeptember 3., vasárnap

SOHA NEM LÁTOTT UKRÁN DRÓNTÁMADÁS OROSZ TERÜLETEN – HELYZETKÉP AZ 554. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2023.09.02.


A front déli szakaszán az ukránok áttörték az első orosz védvonalat. Újabb katonai segélycsomagok; az ukrán pilótákat Romániában fogják képezni az F–16-osokra. Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt EU-s, fegyvervásárlásra allokált pénzek következő részletének átadását.
 Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 554. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • - Ukrán dróntámadás eredményeként az orosz légierő szállítókapacitása is veszteségeket szenvedett el.
  • - A front déli szakaszán az ukránok áttörték az első orosz védvonalat.
  • - Újabb, Kijevnek szánt katonai segélycsomagokat jelentettek be, az ukrán pilótákat Romániában fogják képezni az F–16-osokra, a brit BAE Systems Ukrajnában nyit képviseleti irodát.
  • - Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt EU-s, fegyvervásárlásra allokált pénzek következő részletének átadását.
  • - A mozgósítással összefüggő korrupció miatt az ukránok újabb lépéseket tettek.
  • - Ukrán hírszerzés: Belaruszba megérkeztek az első orosz nukleáris robbanófejek.
Részletes helyzetkép:

Augusztus 30-án az ukránok az eddigi legnagyobb dróntámadást hajtották végre Oroszország területén – egyúttal a célpontok listáját is kiterjesztették arra a pszkovi reptérre, mely közel 700 km-re északra található az ukrán határtól, s mely a 334. légiszállító ezred repülőbázisaként szolgál. Műholdfelvételek megerősítették azon orosz híreket, melyek két Il–76-os teherszállító repülőgép megsemmisüléséről és további kettő, ugyanebbe a típusba tartozó eszköz megrongálásáról szóltak. Az ukrán katonai hírszerzés négy Il–76-os megsemmisítéséről, illetve „több másik” megrongálásáról számolt be – a szervezet vezetője, Kirilo Budanov tábornok pedig hozzátette: a Pszkov elleni támadást Oroszországon belülről hajtották végre. Orosz adatok szerint az ukránok a támadásban húsz drónt vethettek be...

Legnagyobb valószínűség szerint lelőtt drón roncsai okoztak tüzet a brjanszki „Kremnij EL” (Oroszország egyik legnagyobb mikroelektronikai termékeket, köztük az Iszkander- és a Pancir-rendszerekben felhasználtakat előállító) gyárának területén... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.