2023. szeptember 3., vasárnap

KOMOLY KOCKÁZAT, HOGY EGYMILLIÓ EMBERNEK NINCS ÁLLANDÓ HÁZIORVOSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.09.03.


Minél kevesebb a háziorvos, minél kevesebb a szakorvos, annál inkább veszélyben van az amúgy se jó egészségünk – mondja Kökény Mihály. A volt egészségügyi miniszter úgy látja, ha nem tudjuk megőrizni az alapellátást, ha a működőképesség megőrzéséhez nem kapnak nagyobb megbecsülést a háziorvosok, akkor nagyon nagy baj van. A kormánynak sokkal többet kellene foglalkoznia azzal, hogyan lehetne akár csak egy kicsit is előre jutni ezen a téren a szakmai lehetőségek és a finanszírozás növelésével.


Az idén augusztus elsejei adatok szerint 659 tartósan, vagyis hat hónapnál hosszabb ideje betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 517 településen, vagy kerületben. Csak június elsejéhez képest 27-tel nőtt a szám. Milyen következményekkel jár, hogy egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis?

Ez azt jelenti, hogy Budapesten – szinte az ország valamennyi megyéjével összhangban – üresek háziorvosi praxisok. Van, ahol kevésbé jellemző ez, van, ahol – elsősorban a keleti megyékben – jobban. Ez azt jelenti, hogy durván egymillió embernek nincs állandó háziorvosa, tehát csak helyettesítéssel látják el a praxist. Így például a kistelepüléseken előállhat az a helyzet, hogy esetenként két-három naponta, vagy csak hetente egyszer megy ki oda rendelni valaki, és még az sem biztos, hogy mindig ugyanaz az orvos. Így sürgős esetben az ellátás mindenképpen késik. Ha szerencséje van az illetőnek, sikerül mentőt hívnia, és az hamar ki is ér, de a háziorvossal helyben akkor sem lehet konzultálni. Ez mindenképpen komoly kockázatot jelent az egészség szempontjából, a hirtelen kialakuló rosszullétek ellátásában. De általában is a folyamatos orvosi gondozást igénylő idült betegségek ellátásában, mint például a cukorbetegség, a feladat megoldatlan marad. Folyamatosan romlik a helyzet, folyamatosan csökken az alapellátásban dolgozók száma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.