2023. szeptember 3., vasárnap

FELOSZLÁS, ÚJ VEZETŐ, BETAGOZÓDÁS – NAGY KÉRDÉS A WAGNER-CSOPORT SORSA PRIGOZSIN UTÁN

TELEX
Szerzők: FERENCI ÁDÁM, KÖRÖMI CSONGOR
2023.09.03.


Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin halálával a Wagner-csoport pénzügyi és katonai vezetését is kiiktatták, amikor augusztus 23-án lezuhant a repülőjük. A zsoldossereg azonban várhatóan nem vész el, csak átalakul. A katonai magánvállalat afrikai tevékenysége geopolitikai és pénzügyi szempontból is rendkívül fontos Vlagyimir Putyin rezsimjének. Az viszont kérdéses, mi lehet a már Belaruszba költözött Wagner-katonák sorsa.


Másfél hét elteltével is nagy kérdés, hogy mi lesz a Wagner-zsoldoscsoporttal, miután augusztus 23-án meghalt Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg vezetője. Halálát persze csak annyira vehetjük biztosra, amennyire hihetünk az orosz hatóságok közleményeinek: bár a hivatalos DNS-vizsgálatok szerint valóban Prigozsin holttestét találták meg a Rosztyovszkij repülőtérről felszálló, majd útban Szentpétervár felé lezuhant magánrepülőgép roncsai között, a testéről fotót nem közöltek, és a zárt körű temetésen is csak a virágokkal fedett sírt lehetett látni.

A repülőgép lezuhanásának okát még vizsgálják, de több forrás szerint a gépet lelőtték vagy felrobbantották. Többen is a Kreml lépéseit látják a történtek mögött, és bár az orosz központi hatalom váltig állítja, hogy semmi közük Prigozsin kiiktatásához, szerintük is elképzelhető, hogy merénylet történt.

Prigozsin sokáig az orosz elnök egyik legbizalmibb emberének számított, júniusban viszont katonai lázadást indított az orosz védelmi minisztérium ellen, majd csapatait Moszkva irányába vezényelte. A lázadás alig egy nap alatt véget ért, miután Putyin Alekszandr Lukasenko belarusz vezető közvetítésével megegyezett Prigozsinnal, aki szabadon távozhatott.

Miközben több szakértő is úgy vélte, előbb-utóbb utoléri Putyin bosszúja, a zsoldosvezér hollétéről ezután csak találgatni lehetett: egy időre elhagyta Oroszországot és Belaruszba ment, és egy nem sokkal a halála előtt bemutatott videófelvétel alapján Afrikában volt. Prigozsin augusztus 29-i temetése után néhány nappal előkerült egy újabb felvétel is, amely feltehetően az említett afrikai útján készült, ezen a zsoldosvezér azt mondta: „Azoknak, akik arról vitatkoznak, hogy élek-e vagy sem, üzenem, hogy élek. Hétvége van, 2023 augusztusának második fele. Afrikában vagyok. (…) Minden rendben van.”

A lázadás utáni időszakban az ukrajnai harcokból teljesen kivont Wagner-zsoldosok többsége lojális maradt Prigozsinhoz, és vele együtt Belaruszba települtek át, ahol a belarusz hadsereg kiképzésével kezdtek foglalkozni. Az elmúlt hetekben viszont kiderült, hogy a Wagner sem az orosz, sem a belarusz államtól nem kap pénzt, ami elégedetlenséget szült a zsoldosok körében, és egyes wagneres egységek már el is kezdtek visszamenni Oroszországba. Ezzel párhuzamosan Prigozsinról sem véletlenül Afrikából kerültek elő videók: az elmúlt években az ukrajnai háború mellett Afrikában is megkerülhetetlen szerepe volt a Wagner-csoportnak az orosz érdekek érvényesítésében, és úgy tűnt, Belarusz mellett erősíthetik ottani jelenlétüket is.

Prigozsin mellett azonban a lezuhant repülő utasaként a Wagner vezetőségének több tagját, köztük a névadó Dmitrij Utkint is hivatalosan halottnak nyilvánították, így a zsoldossereg működésének is biztosan át kell alakulnia...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.