2024. január 19., péntek

6 ÉV 9 HÓNAP A LEGHOSSZABB HAZAI VÁRÓLISTA – AZ ÁLLAMTITKÁR ELÉGEDETT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2024.01.19.


Az egészségügyi államtitkár szerint politikai termék lett a várólisták hosszából, de ennek rövidesen vége, olyan jelentős a csökkenés. Az államtitkár elégedett, lapunk viszont úgy találta: van olyan ellátás, amelyre ezekben a napokban a hivatalos nyilvántartás szerint 6 évet és 9 hónapot kell várni. Egész régiók ellátásánál tapasztalható komoly zavar. Van jó hírünk is: a szürkehályogműtéteknél új korszakba léptünk, a legrosszabb helyzetű kórházban is idén novemberre adnak időpontot, miközben erre még tavaly is két esztendőt kellett várni. Miért sikerül az egyiknél? Miért nem a másiknál? A megfejtésért számos egészségügyi szakemberrel folytattunk háttérbeszélgetést, és öt fő okot azonosítottunk.


– Két lehetősége van. Az állami egészségügyben két és fél év múlva tudjuk megoperálni. A fájdalom nem szűnik meg, valamelyest romlik, egyre rosszabbul tud járni, de a gyógyulási esélyeit a várakozás nem csökkenti. A másik választási lehetőség: két hónap múlva megoperálom privátban – ezt közölte az orvos Kiss Zsuzsával. A kétgyermekes családanyáról 42 évesen, sportolás közben derült ki, hogy csípőprotézis beültetésére van szüksége, mert gyerekkorában nem vették észre enyhe csípőficamát. Ez egy időseknél végzett műtéti fajta, amelynél komoly várólistával kell számolni, és a fiatal nővel sem tehettek kivételt. 2022 szeptemberében, egy héttel az események után kapott egy emailt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), hogy várólistára vették, és 2026 februárjában tudják megoperálni.

A család úgy döntött, nem kockáztatják meg Zsuzsa lenyomorodását, inkább kifizettek kétmillió-hétszázötvenezer forintot a műtétért, így november végén kapott egy csípőprotézist egy fővárosi magánklinikán. A gyógytornásza azt mondta neki, örüljön, hogy így történt, mert így a bikinivonalánál van egy kis bemetszés, az állami kórházak többségében viszont ennél sokkal nagyobbat vágnak. Kevés sebész alkalmazza a kíméletesebb műtéti megoldást, amelyek révén nem sérülnek az izmok.


A fiatal nő „várólista-helyezése” nem kirívó a magyar egészségügyben. Szombathelyen például jelenleg az orvosok hat év és kilenc hónapra kínálnak időpontot a betegeiknek térdprotézis műtétre, Szekszárdon és Veszprémben 2027 őszére, telére osztják be azokat a betegeket, akik ezekben a napokban kerülnek várólistára.

A fővárosban is csak valamivel jobb a helyzet: térdműtétre a Szent János Kórház 2026 augusztusára, az Uzsoki Kórház és a Semmelweis Egyetem 2026 tavaszára-nyarára, a Honvéd 2025 közepére tud beteget fogadni azok közül az intézmények közül, amelyek szerepelnek az országos kimutatásban. Listára azok a kórházak és műtéti fajták kerülnek fel, amelyeknél tartós kapacitáshiány miatt a betegeknek legalább 60 napot kell várniuk. (A listán nem szerepelnek szakrendelések, azok sem, amelyeknél nem tudják tartani ezt az idősávot.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.