2024. január 24., szerda

DÁNOK KERESIK MAGUKAT DEGESZRE A MAGYAR ÁRAMON – AZ ORBÁN-KORMÁNY HATALMAS HIBÁT VÉTETT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.01.24.


Egész Európában terjed a gépi kereskedés az árampiacon, de a magyar tőzsde különösen kiszolgáltatott az új iparág spekulánsainak: a szélerőműveket korlátozó kormánypolitika miatt akkora itthon a naperőművek túlsúlya, hogy kisebb kockázattal lehet fogadni az árak változására, mint máshol. Az elektromosáram-kereskedelem központja két dániai kisváros lett: onnan lesik titkos algoritmusok, kisüt-e nap Magyarország felett.


2023 késő őszének egyik hajnalán Dániában valakik néhány perc alatt több millió eurót kerestek a magyar árampiacon. A látszólag könnyű pénzhez jutó kereskedőknek nem kellett sokat tenniük a bevételért: elegendő volt, hogy a szoftvereik tegyék a dolgukat. A jól beállított robotok arra reagáltak, hogy váratlanul nagy köd kerekedett Magyarország felett.

A történetet Javier Blas osztotta meg a Bloomberg hírügynökség oldalán közzétett publicisztikájában, amelyben arra figyelmezteti az európai politikusokat, hogy ideje lenne alaposabban szabályozni az EU árampiacán egyre nagyobb tételekben kereskedő robotokat. Kezd ugyanis kicsúszni az ellenőrzés lehetősége úgy a nemzeti, mint az uniós szervek kezei közül.

Javier Blas azon kevés újságírók egyike, akik nagyon jól ismerik az olajjal, gázzal, szénnel és árammal üzletelő, sokszor a nyilvánosság elől szinte teljesen rejtett kereskedőházak világát. 2021-ben megjelent, Jack Farchyval közösen írt The World for Sale: Money, Power and the Traders Who Barter the Earth’s Resources (Eladó a világ: Pénz, hatalom és a kereskedők, akik a Föld erőforrásaival üzletelnek) című könyvében krimibe illő jelenetekkel és alapos elemzésekkel mutatja be a világ legnagyobb üzletkötőit az 1940-es évektől napjainkig. A kötet egyik visszatérő motívuma, hogy néhány vállalat óriási politikai és üzleti befolyáshoz juthat egy-egy üzletember bátor vagy éppen gátlástalan ötlete nyomán.

Blas múlt csütörtökön megjelent írása arra figyelmeztet, hogy néhány Dániában bejegyzett, összesen alig pár száz főt foglalkoztató cég éppen most forgatja fel az európai árampiacot. „Elképesztő pénzt csinálnak, milliárdokat lehet most keresni az árammal Európában” – mondja a cikkben megszólaló Mogens P. Sorensen dán árampiaci szakértő. A bemutatott cégek közül az MFT nevű például 2022-ben 576 millió eurót keresett. A cégnek 130 alkalmazottja volt akkoriban, azaz minden munkatársra, a portástól a vezérigazgatóig: 4,4 millió euró profit jutott.

Az említett cégek mind elképesztő tempóban növekednek. Blas hat dán energiakereskedőt vizsgált, amelyek jórészt robotok segítségével üzletelnek az európai áram- és gázpiacon.

Ezek összesített profitja 2020-ban 120 millió euró volt, 2021-ben nem egészen 1 milliárd, míg 2022-ben már 5 milliárd euró. Ekkora profitnövekedés ilyen gyorsan példátlan, még az óriási pénzeket mozgató energetikában is.

A cégek mind Aalborgban vagy Aarhusban vannak bejegyezve, egyik sem régebbi tíz évesnél. Munkatársaik többségének egyszerre van informatikai és közgazdasági végzettsége, általában az aarhusi egyetem phd-hallgatói közül kerülnek ki. Az iparág központja azért Dánia lett, mert ott elsőként liberalizálták az árampiacot, és így ott alapították az első robotalapú kereskedőházakat is. A rendszerek kiépítése különleges szakértelmet igényel, így aki be akart szállni az üzletbe, az legszívesebben a környéken alapított vállalkozást, ahol már voltak olyan emberek, akik tudták, hogy mit kell csinálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.