2024. január 24., szerda

KISZÁMOLTUK, MELYIK VOLT 2023 LEGPROBLÉMÁSABB MAGYAR VASÚTVONALA

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2024.01.15.


Az egymást követő negyedik évben is ugyanaz nyerte el a legzűrösebb magyar vasútvonal díját, a dobogó második fokán viszont váltás történt. Három olyan vonala volt a MÁV-nak, ahol csak egyszer történt hiba az évben, ebből kettőt bezártak. Összegyűjtöttük a magyar vasút legfurcsább és legemlékezetesebb pillanatait is 2023-ból.


A Miskolc-Tornanádaska vonalon pótlóbuszt kellett forgalomba állítani három vonat helyett, a Miskolc-Ózd vonalon műszaki ok miatt 30-50 perc késések lettek, Szentlőrinc és Sellye között pedig bemondták, hogy egész napra pótlóbuszok váltják fel a vonatokat – és csak ez után kelt fel a Nap először az évben. Így kezdődött 2023 első napja a magyar vasúton, és az év későbbi része sem lett sokkal jobb.

Ahogy az elmúlt években mindig, úgy ezúttal is összeszámoltuk, melyik volt Magyarország legproblémásabb vasútvonala. (A 2020-as, a 2021-es és a 2022-es összesítésünket itt találják.)

A szabályaink, ahogy eddig is, a következők voltak:

- a Mávinform honlapján megjelent hírek alapján raktuk össze a hibalistát,

- 1 hibapontot osztottunk ki az egy órán belüli késésekért,

- 2 pontot ér, ha egy óránál nagyobb késések vannak egy hiba miatt, minden további      óra 1–1 pont,

- fél pont jár, ha csak egy vonat késik vagy egy vonatpár marad ki.

- A baleset miatti leállásokat nem vettük figyelembe, ezeket nem a vasúton kell számonkérni.

- Ugyanígy nem számítanak az olyan leállások sem, amelyeknek az oka valamilyen extrém időjárási esemény. Két kivételt tettünk ez alól: ha a télen a hideg, nyáron a meleg miatt van gond, akkor jár a hibapont, hiszen az ilyen időjárás nem volna szabad, hogy extrém időjárási helyzetnek számítson.

Több a hiba, vagy jobb a híradás

Összesen 2804 hibapontot osztottunk ki, majdnem 500-zal többet, mint 2022-ben, és szinte pontosan ezerrel többet, mint 2021-ben. Ez nem csak azt jelentheti, hogy több hiba történt, hanem azt is, hogy jobb lett az utastájékoztatás. Sok rosszat el lehet mondani a MÁV-ról, de a Mávinform honlapja és Facebook-oldala tényleg megbízható hírforrás, az ott dolgozók óriási munkát végeznek, hogy ha valahol valamilyen probléma van, akkor az gyorsan kikerüljön oda.

A legproblémásabbak


Nincs meglepetés: ugyanaz került a lista első helyére, amely már 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is, a Budapest-Záhony vonal, benne a monori, ceglédi elővárosi vonatokkal és a debreceni, nyíregyházi járatokkal. Ezúttal 260 hibapontot gyűjtött össze, 46,5-tel többet, mint egy éve, de még mindig kicsivel a 2021-es 264,5 pont alatt maradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.