2024. január 19., péntek

ORBÁNÉK ÚGY MEGKAVARTÁK A KÁRTYÁKAT, HOGY KARÁCSONY SEM TALÁLJA A GYEPLŐT AZ ELSZABADULT ELLENZÉKEN

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2024.01.19.


A fővárosi választási szabályok decemberi módosítása zavart okozott az ellenzékben: hiába győztek Budapesten 2019-ben, most olyan kavarodás tapasztalható a pártok soraiban, hogy egyelőre az is megjósolhatatlan, milyen felállásban indulnak el júniusban. Az egyénit kellene összehangolni a közös ellenzéki érdekkel, amire a megoldás egyelőre nem látszik.

- A kormánytöbbség a Mi Hazánk javaslatát elfogadva megváltoztatta a fővárosi választási rendszert, a közgyűlésbe listás választás eredményeként kerülnek majd be a tagok.

- Ez teljesen új helyzetet eredményezett az ellenzéki pártok között. Az LMP – amelynek ellenzéki mivoltját többen megkérdőjelezik azon a térfélen – és a Momentum is önálló listaállításon gondolkodik, ami alapvető hatással lehet az ellenzék szereplésére. (És még a Nép Pártján is bejelentkezett az önálló lista ötletével.)

- A Momentumban komoly vita van arról, jó stratégia-e a külön indulás.

- A főpolgármester helyzete sem egyszerű. Egyelőre bizonytalan, hogy Karácsony Gergely melyik lista élére áll, ha egyáltalán vezet majd pártlistát – egyelőre a közös listára próbálja rábeszélni a pártokat.

- Sokaknak a túlélés a tét, mások szeretnének megerősödni, a szakértő viszont a kukába hulló ellenzéki szavazatok veszélyére hívja fel a figyelmet.

- Mi mozgatja az ellenzéki pártokat? Milyen szempontjaik, milyen érdekeik vannak? Ezt próbáltuk megérteni háttérbeszélgetéseink során.

Alig negyedórás találkozót tartottak a Városházán az ellenzéki pártok decemberben. Az egyeztetésen, amelynek témája a június 9-én esedékes önkormányzati választás volt, az ellenzéki együttműködésből tavaly kiszállt Jobbikon kívül mindenki ott volt, így az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum képviselői is. Jelenlévő forrásaink szerint a kurta megbeszélés oka elsősorban az volt, hogy a pártok olyan alapvető kérdésekben sem jutottak konszenzusra, mint hogy kinek legyen önálló listája, és kik induljanak közösen. A megbeszélésen az LMP mellett a Momentum is jelezte, hogy önálló listaállításon gondolkodik. Az egyeztetésen Karácsony megkapta a kérdést, hogy ő milyen listát fog vezetni, az élére állna-e egy „mini-összefogásnak”, azaz egy DK–MSZP–Párbeszéd listának. Ám – ahogy forrásunk mondja – „Gergő rutinosan megkerülte a választ, és a levegőben hagyta ezt a kérdést.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.