2024. január 19., péntek

SZÓBELI ADOK-KAPOK MELLETT AZÉRT LASSAN VALÓSÁGGÁ VÁLIK A PEDAGÓGUSOK BÉREMELÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.01.19.


Most, hogy lassan megvalósulni látszik a pedagógusok béremelése, megindult a szóbeli adok-kapok is, ki akarta azt igazán. Gulyás Gergely az év első Kormányinfóján arról győzködte a jelenlevőket, hogy a kormány mindig is úgy vélte, a tanárok anyagi elismertsége messze elmarad a kívánatostól. Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni: „a pedagógus béremeléseknek legnagyobb ellensége a baloldal mellett a szakszervezetek mind a mai napig”. A PDSZ azonnal vissza is utasította a szavait, az érdekvédelmi szervezet szerint a béremelés a sztrájktárgyalásoknak, az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető.


Minden feltétel adott a tanárok és óvónők béremeléséhez – közölte a Belügyminisztérium. Az MTI által kiadott közlemény arról is szól, hogy a kormány a szerdai ülése után rendeletben pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat, hogy az érintettek már a februári kifizetéskor az emelt bérüket kaphassák. Ennek megjelenésével minden feltétel adott az új, emelt bért tartalmazó kinevezésmódosítások kiadásához. Az új kinevezéseket január 30-ig kaphatják meg az érintettek. A tárca tájékoztatása szerint a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik, és a béremelés a következő két évben is folytatódik. A béremelés 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint. A rendelet azt is rögzíti, hogy teljesítményértékelés alapján az illetmény nem csökkenthető.

A tanárok átlagbére a mostani emeléssel eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, a további emelésekkel pedig 2025-re eléri a 80 százalékát. Kormányhatározat rögzíti azt is, ha a diplomás átlagbér emelkedése a tervezettől eltér, a béremelés mértékét indexálni kell, ezért a kormány az év folyamán monitorozza majd az átlagbérek alakulását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.