2024. február 8., csütörtök

A NAGY SUMÁKOLÁS: ORBÁNÉK ÚTJA A TAKTIKAI HALLGATÁSTÓL NOVÁK KATALIN MEGALÁZÁSÁIG

HVG
Szerző: BÁBEL VILMOS
2024.02.08.


Orbán Balázs két nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy “tiszteletben tartjuk az államfő döntését”, aztán jött a miniszterelnök és bejelentette, hogy felülalkotmányozzák az elnököt.


Február 2-án, délelőtt fél 11 körül került fel a 444-re az első cikk arról, hogy Novák Katalin 2023 áprilisában a pápalátogatásra hivatkozva kegyelemet adott egy bizonyos K. Endrének. K. Endrét korábban azért ítélték jogerősen 3 év 4 hónap szabadságvesztésre, mert tudomása volt arról, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója több gyereket is molesztált, mire megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében a következő szöveggel: „Én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki”. Ezt a hamis vallomást pedig a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel.

Az első- és másodfokú bíróság, majd a Kúria is bizonyítottnak látta, hogy K. Endre kényszeríteni próbálta a rábízott gyereket, és nem csak börtönbüntetés kiszabását rendelte el: öt évre eltiltotta a tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek nevelésével, felügyeletével, gyógykezelésével és gondozásával kapcsolatos valamennyi tevékenységétől, és négy évig a közügyekben sem vehetett volna részt – de Novák Katalin ezeket a mellékbüntetéseket is elengedte neki. Hogy miért, azt nem tudjuk, a köztársasági elnök ugyanis nem indokolta a döntését.

A köztársasági elnök hivatala bő öt órával később reagált először a hírre. “Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet” – írták, hozzátéve, hogy konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

A kormánymédiában eközben egy szó sem esett az egész botrányról, és a Magyar Távirati Iroda is mélyen hallgatott az ügyről. Egészen estig, amikor is a Magyar Nemzetben megjelent egy névtelen írás, amiben K. Endrét mentegették, a cím: „Álhír, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg”. Ilyet természetesen senki sem állított. A furcsa rendőrnyelven fogalmazott cikkben koncepciós eljárást, nehéz sorsú erdélyi családot emlegetnek. Másnap már arról írt a Magyar Nemzet, „Novák Katalin bemutatja, hogyan kezdődött a mozzarellagyártás Magyarországon + videó”.

Hétfőre aktivizálták magukat az ellenzéki pártok: a Momentum tüntetést hirdetett péntekre a Sándor-palotához, a DK és az MSZP bejelentette, megfosztási eljárást kezdeményeznek, ezzel párhuzamosan pedig a Mi Hazánk Mozgalom TikTok-oldalára feltöltött videójában a párt elnökhelyettese, Dúró Dóra arról beszélt: törvényt módosítanának annak érdekében, hogy „a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében egyetlen érintett se kaphasson elnöki kegyelmet” – ez később még fontos lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.