2024. február 26., hétfő

ADDIG LEHET HÁBORÚS VESZÉLYHELYZET, AMÍG A KORMÁNY EL NEM SZÉGYELLI MAGÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.02.26.


A háborús veszélyhelyzettel járó rendeleti kormányzással csak egy a célja a kormánynak: biztosítani a saját teljhatalmát. Így reagált Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa arra, hogy újabb 180 nappal meghosszabbítanák a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon. Nem arról van tehát szó – tette hozzá –, hogy a kormány meg szeretné védeni a lakosságot az ukrán-orosz háború közvetlen vagy közvetett hatásaitól.


Semmiképpen sem indokolt a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása, hiszen már az elrendelése sem volt igazán az. Néhány hónapon belül kiderült, hogy Magyarországot nem fenyegeti az ukrán-orosz háború, Oroszország területszerző inváziója – idézte fel a kezdeteket Zádori Zsolt. Emlékeztetett rá, hogy van ugyan, ahol rendkívüli szabályokat vezettek be, de más országok nem gondolták, hogy háborús veszélyhelyzet lenne. Ilyen, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva, a kormánynak korlátlan rendeleti kormányzásra van lehetősége, egyetlen másik uniós tagállamban sincs.

Azt, hogy ezt mennyire használja ki ezt a helyzetet a kormány, két számadattal mutatta meg a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. 2022-ben, amikor az egészségügyi veszélyhelyzetből lett háborús, a kormányrendeletek 42 százaléka volt veszélyhelyzeti rendelkezés, de abban az évben az összes új jogszabály 18,5 százaléka. 2023. november végéig a tavalyi jogszabályok 35 százaléka volt veszélyhelyzeti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.