2024. február 29., csütörtök

AZ ORBÁN-KORMÁNY AZT IS TITKOLJA, HÁNY HONOSÍTOTT ÁLLAMPOLGÁRA LETT MAGYARORSZÁGNAK, DE MAGYARIGAZOLVÁNNYAL ÉVENTE 12 UTAZÁST INGYEN AD NEKIK

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2024.02.29.


Közelednek a választások, újra a politikai kommunikáció előterébe került a kettős állampolgárság és a magyarországi támogatások kérdése.


A felnőttkorú romániai magyar lakosság 61 százaléka rendelkezik magyar állampolgársággal, 18 százalék tervezi igényelni azt, 19 százalék továbbra is elzárkózik a lehetőségtől, derült ki az Eurotrans Alapítvány megrendelésére készített friss felmérésből. Az RMDSZ alapítványa a romániai magyarok magyar állampolgársághoz fűződő viszonyát, terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát mérte fel.

A megrendelő közleménye szerint jelentősen csökkent a kettős állampolgárságot nem igénylők aránya a korábbi kutatási eredményekhez képest.

Hogy számszerűen hány romániai magyar rendelkezik magyar állampolgársággal, azt nem közölték. A népszámlálás 1 002 200 magyart mutatott ki, a felnőttkorúak száma nem ismert. Az állampolgársággal járó kedvezményeket viszonylag kevesen veszik igénybe: az anyasági támogatást 16, a babakötvényt 12 százalék igényelte.

A státustörvényként emlegetett kedvezménytörvény biztosította, „Szülőföldön magyarul” elnevezésű nevelési-oktatási támogatás viszont szélesebb körű, ezt a helyi magyar oktatási intézményekben tanuló gyerekek után kapják szüleik. A válaszadók 57 százaléka állította, hogy ő vagy valamely közeli családtagja igényelte ezt az elmúlt években. Az ugyanezen törvény alapján Magyarország területén igénybe vehető utazási támogatás lehetőségével 6 százalék élt.

A közlemény emlékeztet, hogy az utazási támogatások március 1-jétől bővülnek a magyar­igazolvánnyal rendelkező külhoni állampolgárok számára és arra is, hogy az Eurotrans 38 erdélyi irodájában továbbra is igényelhető mind a magyar állampolgárság, mind a magyarigazolvány.

Magyarországon érthetetlen okokból kormányzati titoknak számít, hogy a 2010. május 26-án megszavazott új állampolgársági törvény alapján egyszerűsített honosítással hány új állampolgárral bővült a nemzet. Évek óta csupán annyit hangoztatnak a kormány képviselői, hogy meghaladta az egymilliót a magyar állampolgárságot szerzők száma. Csakhogy az egymilliomodik külhoni magyar 2017. december 16-án a Sándor-palotában tette le az állampolgársági esküt ünnepélyes keretek között, s az illetőt Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is köszöntötte.

Azóta nem közölnek konkrét adatot, lapunk többszöri próbálkozás után sem kapott választ sem a Belügyminisztériumtól, sem a Miniszterelnökségtől, sem a folyamatért felelős Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől az egyszerű kérdésre, amelynek magától értetődően nyilvánosnak kellene lennie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.