2024. február 26., hétfő

„NEM MARADT ISTEN, AKIBEN HIGGYEK” – REMÉNY ÉS KESERŰSÉG A HÁBORÚS KIJEVI ÉVFORDULÓN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.02.26.


Szombaton volt két éve, hogy Oroszország megindította teljes léptékű invázióját Ukrajna ellen. 730 nap fájdalom és remény. A Válasz Online munkatársa Kijevben élte át az évfordulót: hadifogoly férjét váró feleséggel meg elégedetlen polgárokkal beszélt, és egyre növekvő katonatemetőt látott. Mialatt a politikusok egymásra mosolyogtak. A kettő közt egyre nagyobb a kontraszt. Riport.


„Hányszor énekel a galamb hajnal előtt? // Hány meleg napunk lesz? // Hány kőrisünk remeg bele az ólomba? // Hány tölgy törik még ki?” (Okean Elzi)

Kedvenc ukrán együttesem megint új dallal jelentkezett. Szvjatoszlav Vakarcsuk ezúttal sem nyúlt mellé: gyönyörű szöveg, szép dallam. Párszor újrahallgatva kattog az ember agyában, önkéntelenül dúdolja. Két nappal a kiadása után már „#2 a felkapott zeneszámok közül” Ukrajnában. Alighanem megúszta volna, hogy ólomba beleremegő kőrisekről meg kitört tölgyekről kelljen énekelnie. Ám ahogy most haladnak a dolgok, a munkácsi születésű egykor-politikusnak lesz mit komponálnia a harmadik évfordulóra is.

Csend

Tulajdonképpen itt kezdődött minden. A kijevi Függetlenség terét, a Majdan Nezalezsnosztyit északkeletről határolja a róluk elnevezett utca. Virághalmok jelzik, hogy nemrég volt haláluk tizedik évfordulója. 108 tüntető: a Mennyei Század. Legtöbbjüket február 20-án lőtték le a 2014-es Euromajdan – helyi elnevezéssel: a méltóság forradalma – alatt. Haláluk óta Ukrajna lényegében folyamatosan háborúzik. Az akkori napokat most korabeli képekből összerakott kiállítás idézi meg. „Majdan Szics – Így kezdődött a háború”: ukrán fotósok munkái, vasállványokra installálva a függetlenségi emlékmű alatt. Néhányan lézengenek csak körülötte. Eleve kihalt a város, pedig viszonylag békés a reggel: Oroszország 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított teljes léptékű háborújának második évfordulójára virradó éjjel mindössze egyszer volt légiriadó. „Tisztességes átlag” – ahogy az Ötödik pecsétben a lépteit számlálva mondja Gyuricza úr.

Rossz lóra tett, aki azt hitte, nagy csinnadratta lesz az évfordulón. Már miért lenne? Akiknek fel kéne vonulniuk a Majdant kettészelő Hrescsatik úton, azok a fronton vannak. Akik meg nem a fronton vannak, azok már nem tudnak vonulni. Egyre több a hadirokkant...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.