2024. február 18., vasárnap

ORBÁN NAGYBÖJT IDEJÉN IS HAZUDIK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.02.18.


Orbán az évértékelőjében azt mondta, hogy „az igazságügyi miniszter asszony az elnök határozatát az alkotmányos szabályoknak megfelelően ellenjegyezte, 25 év töretlen gyakorlatát folytatva.”

Novák Katalin a pápalátogatásra hivatkozva részesítette kegyelemben a pedofilügyet eltussolni és az abúzált gyerekeket hamis tanúzásra rábírni igyekvő, cselekedetével egy közönséges pedofil bűnözőt támogatni igyekvő Kónya Endrét. Miután a pápa 2023 áprilisában járt Magyarországon, Novák Katalin legkésőbb ekkor, de valószínűsíthetően már jóval előtte élt a kegyelmi jogkörrel.

Orbán mindössze arról látszott elfeledkezni, hogy első kormányának akkori igazságügy-minisztere, Dávid Ibolya 1998 novemberében nem ellenjegyezte az akkori államfőnek, Göncz Árpádnak az egyik kegyelmi határozatát, amely döntéssel Dávid Ibolya akkoriban nagy vihart kavart, s jó okkal, hiszen már akkor sokan szigorú jogi alapon megkérdőjelezték az ítéletet, abban félreérthetetlen politikai üzenetet érzékelve.

De akárhogyan is, Orbán hazudott, amikor 25 év töretlen gyakorlatát emlegette föl.

Csak jelzem, hogy hazudozása épp nagyböjt idejére esik. Már az ókeresztény hagyomány hangsúlyozta, hogy a húsvéti misztérium (mysterium paschale) megünneplésére készülve a nagyböjt egyik lényege a bűnbánat és a bűnvallás. Tekintettel arra, hogy Orbán református, üzenem neki, hogy a bűnbánat a református tanítás szerint nem sákramentum ugyan, de miután a tanítás szerint az ember természeténél fogva bűnös (bizony, még maga Orbán Viktor is), ezért a bűnbánat, a bűnvallás az istentiszteletek részét képezi, s az úrvacsora szertartásához hozzátartozik. Ha egyszer Orbán nem csupán épp jön a templomból, hanem megy is a templomba, mindezt megtapasztalhatja.

A kora-keresztény hagyomány mindenesetre a nagyböjt idején elkövetett bűnöket, így például az igazmondással ellentétes hazudozást kiváltképp elfogadhatatlannak tartotta.

A református egyház alapvető hittételeit tartalmazó Heidelbergi Káté 88. kérdése, amely az „igazi bűnbánatról” szól, így hangzik: az igazi bűnbánat „két részből áll: az ó ember megöldökléséből és az új ember megelevenítéséből.” (A Heidelbergi Káté, A Magyarországi Református Egyház Zsinati Irodájának Sajtóosztálya, Bp. 1965. 65.)

Orbán Viktorból továbbra is, teljes sérthetetlenségében, a változatlanul hazudozó, bűnös ó ember szól. Épp ideje volna végre megeleveníteni az új embert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.