2024. február 23., péntek

PIKÓ ANDRÁS: A KERÜLETBEN ŐRZIK A FIDESZ KÁBA KÖVÉT, SZERETNÉK VISSZAKAPNI, ÉS MINDENT BE IS VETNEK

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.02.23.


Józsefvárosban 2019-ben néhány száz szavazattal győzte le a C8 civil szervezet jelöltje, az ellenzéki pártok által is támogatott Pikó András a Fidesz polgármesterét, Sára Botondot. A kormánypártok vélhetően nem mondtak le a kerületről: Józsefváros Pikó vezetése alatt is kitüntetett figyelmet kapott a kormányközeli médiától és a fideszes politikusoktól. A civil polgármester idén civil jelölteket is készül indítani, ebben a pártok nagy része támogatja, de nem mindenkivel egyeztek meg. Miért könnyebb pártkötöttségek nélkül? Mi válasza a „csövesvoksozására”, és miért nincs szerinte jelen a Fidesz a kerületben? Interjú Józsefváros polgármesterével, Pikó Andrással, aki arról is beszélt, hogy miért kellett a saját kerületi lapjukba olvasói levelet írnia.


Néhány napja kerületi választási szövetségről posztolt Facebookon. A hírek szerint a C8 civil szervezetnek és a Szikra Mozgalomnak is saját jelöltje lehet. Hogy állnak a tárgyalásokkal? Megvan a kerületi választási megállapodás?

A főváros legerősebb választási szövetsége alakul itt Józsefvárosban. 2018-ban rettenetesen leépült volt a pártstruktúra, 2018-ban egy időközin nagyon csúnyán megbukott az itteni ellenzéki pártok koalíciója. Ahhoz képest most a pártok jobb állapotban vannak, többet dolgoznak, és felnőtt két erős, helyi beágyazottságú mozgalmi szervezet: az egyik a Szikra, a másik a saját szervezetem, a C8. Az ő bevonásuk egy olyan politikai konstrukciót hoz, ami nincs másutt a fővárosban. Józsefváros egy különleges politikai terep: itt nagyon sok az olyan ellenzéki szavazó, akinek nincsen pártja. Őket is meg akarjuk szólítani. Itt egyébként az a különleges helyzet van, hogy a Momentum és a DK megfér egymással, ezért szerintem a legerősebb szövetségnek a gerince létrejött.

Szó volt arról, hogy ismét indítanának valamelyik választókerületben roma jelöltet. 2019-ben Balogh Lajos Pacit indították, azonban a képviselő 2020-ban elhunyt. Az ő hiánya hogy mutatkozott meg a kerületben? Miért fontos, hogy újra legyen roma képviselő?

Balogh Paci óriási veszteség volt, személyesen is nagyon megérintett. Az öröksége nagyon fontos, ezt megpróbáltuk életben tartani. A legfontosabbat meg is valósítottuk: a tehetséges roma gyereknek és most már felnőtteknek is járó ösztöndíjat. Fontos volt számára, hogy legyenek romák az önkormányzatban, ezért most másodjára írjuk ki a roma gyakornoki programunkat, van roma referensünk, már vannak is innen munkatársaink. Ha a Paci most hall, azt gondolom, büszke lenne, és valóban a szemébe tudnék nézni.

Fontosnak gondolom, hogy a főváros legnépesebb roma közösségével rendelkező kerületben folyamatosan tágítsuk azokat a határokat, ami az itteni romák kulturális, közéleti szerepvállalását is bővítik. Józsefvárosban érezzük a legjobban a Fidesz örökségét: gyakorlatilag vazallusi helyzetben voltak a romák, ha valamit el akartak érni. Ezzel szemben az a jó, ha ők valóban autonóm, szabad módon tudják megélni a cigányságukat. Az önkormányzat partner ebben.

A kerület tizenkét egyéni választókerületéből jelenleg kilencben van ellenzéki képviselő. Ők mind újraindulhatnak vagy lesz változás? Az MSZP társelnöke Kunhalmi Ágnes azt mondta a kerületről, hogy „győztes csapaton ne változtass”. De az ön által közzétett szövetségben egyelőre az MSZP és a Párbeszéd sem szerepel. Miért?

Nem lett több egyéni képviselői hely, de lettek új szereplők. Amennyire látom, a pártok elfogadták azt, hogy két helyen civil jelölt fog indulni. Az MSZP kijelentette, hogy engem támogatnak, mi fenntartjuk nekik a helyet a csapatban. Mivel országosan a közös indulásért gyűjtenek aláírást, nem lenne önazonos ha pozícióféltés miatt végül nem jönnének be ebbe a szövetségbe. Itt szerintem a saját választóikkal kellene elszámolniuk, mert ez a Fidesz érdekében álló forgatókönyv lenne.

Mi létrehoztunk egy helyi konstrukciót, abban van helye az MSZP-nek. Egyelőre várjuk őket, mert három tárgyalási fordulóban nem vettek részt. Ezt nem gondolom barátságosnak, de van lehetőségük csatlakozni. Az MSZP és a Párbeszéd tehát még nincs benne a helyi szövetségben, de meg fogjuk oldani. Azon dolgozunk, hogy helyek helyett a munkáról beszéljünk. Nem fogok sportállásokat osztani, de ha valaki dolgozni akar Józsefvárosért, az meg fogja találni itt a számára megfelelő munkát.

Józsefváros képviselő-testülete 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listáról bejutott képviselőből áll. A 12 választókerületben jelenleg 9-ben van ellenzéki képviselő, 3-ban pedig kormánypárti. A testületben jelenleg három frakció működik: a Fidesz-KDNP 5 taggal, a Józsefváros Jövőjéért frakció (DK-MSZP) szintén 5 taggal, illetve a Momentum-Párbeszéd frakciója 5 képviselővel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.