2024. február 18., vasárnap

SÍKLAKI ISTVÁN: ORBÁNT AZ A VESZÉLY FENYEGETI, HOGY ELDURVULNAK A FIDESZEN BELÜLI BELHARCOK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.02.18.


A Fidesz hazug álszentségének lebuktatása szempontjából a kegyelmi botrány hasonló, mint a Szájer-ügy, csak valamivel nagyobbat szól – véli Síklaki István. A szociálpszichológus szerint az igazi kérdés azonban az, hogy mitől is lett ebből hirtelen egy ilyen óriási nagy botrány. Ő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy Orbán meg akart szabadulni Novák Katalintól és Varga Judittól, belerángatta őket ebbe az ügybe, de elszámította magát, és nem számolt vele, hogy bumeráng-hatása lehet a dolognak.


Mi az oka annak, hogy sem az oktatás helyzete, ami sokakat érint, sem az összeomlott egészségügy, ami mindenkit érint, nem generált társadalmi elégedetlenséget, csak ez a kegyelmi ügy?

Az egyik viszonylag kézenfekvő pszichológiai magyarázat, hogy az egészségügy meg az oktatás kisebb-nagyobb mértékben évtizedek óta nyűglődik, egyszerűen eltompult a közvélemény. Mindenki tudja, hogy rettenetes, sopánkodnak is, de ez így volt 10-20 évvel ezelőtt is. A pedofil-ügy pedig abszolút kézzelfogható ügy. A másik pszichológiai magyarázat, hogy ez nagyon látványosan megszemélyesíthető eset is: míg az oktatás és az egészségügy egy-egy nagy rendszer, egy massza, a Sándor palotában mindig mosolygó köztársasági elnök egy személy. Ez ilyen értelemben teljesen más. Ezt az ügyet el lehet képzelni, meg lehet jeleníteni, bele lehet képzelni magunkat, vagyis egy csomó dolgot meg tud mozgatni, ami azután össze tud kapcsolódni sok olyan elégedetlenséggel, ami amúgy ott van a háttérben, legyen az akár az egészségügy, akár az oktatás, vagy bármi más.

Valójában mit testesít meg ez a pedofil-ügy?

Egyrészt hosszú történelmi múltra tekint vissza, hogy a gyerekekkel szembeni ilyen típusú visszaélést a társadalmak túlnyomó többsége nagyon súlyosan elítéli. Ez nem újdonság. Pontosan ezt a dolgot lovagolta meg a Fidesz, amikor felhasználta egyéb politikai céljaira, és most beleesett a saját maga által ásott gödörbe azáltal, hogy egyfelől annyira a propagandája középpontjába állította ezt a dolgot, másfelől, hogy összemosta a homoszexualitással, harmadrészt pedig a politikai ellenfeleit igyekezett ezzel bemocskolni. Az, hogy ekkora fölhajtást csinált körülötte, és pont ő pottyant bele a gödörbe, nagyobb hangsúlyt ad a dolognak. Egy kicsit olyan, mint a Szájer-ügy, csak valamivel nagyobbat szól, mert most már Novák Katalin államelnökről, Varga Judit volt igazságügyi miniszterről, és Balog Zoltán református püspökről van szó. A Fidesz hazug álszentségének lebuktatása szempontjából azonban hasonló, mint a Szájer-ügy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.