2024. március 22., péntek

ÁDER JÁNOS ELNÖKSÉGE ALATT IS ZAJLOTT EGY BOTRÁNYOS KEGYELMI ÜGY, AZÓTA IS HALLGATNAK RÓLA

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2024.03.22.


- Gulyás Gergely szerint nincs akadálya, hogy nyilvánosságra kerüljenek a kegyelmi döntések indokai. Sőt, a miniszter szerint ezután jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák ezek részleteit.

- Ennek ellenére úgy tűnik, a korábbi döntések homályban maradnak.


- Novák Katalin lemondása óta nem tisztázza, milyen indokok alapján kegyelmezett meg K. Endrének, és nem látszik, hogy ezt valaha is el kellene árulnia.

- Áder Jánosnak is volt egy botrányos kegyelmi döntése, Veres Margit korrupció miatt elítélt volt balmazújvárosi polgármestert mentette meg öt év börtöntől, ám ő sem közli az indokait, noha a bicskei kegyelmi ügy után az állami rádióban magyarázta el a kegyelmi határozatok szempontjait.

- Az Igazságügyi Minisztérium pedig bűnügyi személyes adatokra hivatkozva nem árul el részleteket a kegyelmi ügyekben megfogalmazott minisztériumi álláspontról.

"Semmi nem tiltja, hogy nyilvánosságra hozzák az indoklást"

– válaszolta Gulyás Gergely még a februári 16-ai Kormányinfón a 24.hu kérdésére, amikor arról érdeklődtünk, van-e bármilyen jogi akadálya annak, hogy a köztársasági elnök közzé tegye, miért adott kegyelmet egy elítéltnek. Ez azért fontos kérdés, mert Novák Katalin máig nem tisztázta, hogy a bukásához vezető kegyelmi ügyben milyen indokok alapján adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének. K. Endre a tavalyi pápalátogatás alkalmából titokban kapott kegyelmet azután, hogy nemcsak tudomása volt arról, hogy az intézmény igazgatója több gyereket molesztált, de hamis vallomást is írt az egyik gyerek nevében, melyet a pedofil bűnelkövető jelenlétében akart aláíratni vele.

Mindazonáltal nem csupán Novák Katalin, hanem Áder János volt köztársasági elnök is hallgat indokairól, aki úgyszintén tisztázatlan körülmények közt adott államfői kegyelmet Veres Margit volt balmazújvárosi polgármesternek, akit 2018-ban hivatali vesztegetés elfogadása miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, ám egy percet sem kellett a rácsok mögött töltenie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.