2024. március 7., csütörtök

ÁGH ATTILA: ORBÁN VIKTORNAK SZÜKSÉGE VAN TRUMP GYŐZELMÉRE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.03.07.


Javítja-e a magyar-amerikai kapcsolatokat, ha Orbán Viktor csak a republikánusokkal találkozik? – kérdeztük Ágh Attilától. A politológus szerint egy nagyon erőteljes EU-ellenes készülődés része a magyar miniszterelnök amerikai látogatása. Ha Donald Trump nyer, akkor ez a magyar miniszterelnök helyzetét megszilárdíthatja az Európa Unióban, enélkül egymaga marad. Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy készülődőben van egy új ellenségkép.


Orbán Viktor nemzetközi nagyzási hóbortjának két fő iránya van: az egyik Donald Trump, a másik pedig az Európai Unió. Ez a két dolog viszont nagyon ritkán fut párhuzamosan, sőt, egyre inkább ütközik egymással – fejtette ki Ágh Attila. Szerinte az igazi kérdés az, hogy az amerikai republikánusok, vagy a Trump melletti kiállás hogyan befolyásolja a magyar miniszterelnök nemzetközi helyzetét, ezen belül pedig az EU-hoz való viszonyát, ami európai tagállamként egyébként meghatározza az ország alaphelyzetét? „Azt se felejtsük el, hogy mellékesen milliárd eurós források veszhetnek még mindig el” – emlékeztetett a politológus.

Ennek a „csattanója” novemberben lesz – folytatta az elemző. Ha ugyanis Trump nyeri meg a novemberi amerikai elnökválasztást és a republikánusok átveszik a politikai vezetést Amerikában, az látszólag Orbán sikerét is jelenthetné, hiszen jelenleg nagyon jóban van a volt amerikai elnökkel. Csakhogy az Európai Unió főbb politikai pártjai és tényezői – beleértve a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt is – nagyon erősen Tump-ellenesek és kifejezetten készülnek arra, hogyha nyer, akkor Európa hogyan forduljon szembe az általa vezetett kormányzattal. „Nemcsak aggódnak, hanem mindenféle jogi- és szervezési formában készülődnek.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.