2024. március 25., hétfő

AMERIKAI NÉPSZAVA: IVÁNYI GÁBORT GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATJÁK KI, NAGYCSÜTÖRTÖKÖN ŐRIZETBE VEHETIK, MINT JÉZUST

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.03.24.


Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnökét, metodista lelkészt, csütörtökön gyanúsítottként hallgatják ki a NAV nyomozói. A gyanúsítottként való kihallgatás végződhet Iványi Gábor őrizetbe vételével is. Orbán jó érzékkel vetetné őrizetbe a hajléktalanok megmentőjét és pártfogóját e napon. Jézust is nagycsütörtökön fogták el.

Iványi Gábort abban az ügyben kívánják meggyanúsítani, amelyben Ónodi István lelkészt, a MET gazdasági vezetőjét február 20-án hajnalban az otthonában őrizetbe vették, majd 30 napra letartóztatták. Március 23-án a Gyulai Törvényszék másodfokon megszüntette a letartóztatását, így szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Budapestet.

A NAV szerint Ónodi István „az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban összesen közel 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek”.

Ha valaki ezt hallja, egy sötét bűnszervezet sejlik fel a szemei elől, amely jól megfontolt szándékkal 6,5 milliárd forintot csalt el a köz pénzéből, azt luxusjachtokra, repülőkre és egy saját futballstadion építésére fordította, magántőkealapokba rejtette, hoteleket és kastélyokat, tokaji szőlőbirtokot vásárolt belőle.

EZT A PÉNZT AZONBAN NEM ŐK LOPTÁK EL, HANEM TŐLÜK LOPTÁK EL.

Miután Iványi Gábor egyházától jogtalanul visszatartották az állami normatívákat, nem tudták a dolgozók utáni járulékokat fizetni. Minden dolgozót bejelentettek, de a bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, de befizetni nem maradt pénz. Ha azokat befizetik, gyerekek és hajléktalanok halnak éhen.

Miről szól ez az egész?

A büntetőeljárást azon az alapon akasztották a nyakukba, hogy a havi bevallásokban azok utáni járulékokat nem tüntették fel, akik után nem tudták befizetni. Formálisan a be nem vallás bűncselekmény, a be nem fizetés szabálysértés. Csakhogy a törvényalkotó ezzel a jogszabállyal azokat üldözte, akik nyerészkedés céljából nem vallják be a kötelezettséget.

Itt azonban nem erről van szó. A jogszabály szellemével ellentétes a gyanúsítás. Ezen az alapon formálisan Jézus Krisztust is jogszerűen ítélték halálra, holott nem követett el bűnt. A hasonlat annyiban is helytálló, hogy az országot Barabbás vezeti, egy bűnszervezet az, amely hozza a törvényt, és teszi bűnözővé, akit akar. Ezek Jézust is bebörtönöznék.

A helyzetet az Orbán-kormány hozta létre azzal, hogy szerzett jogot vett el Iványi Gábor egyházától. Megvonták az egyházi státuszát, s azzal elzárták a szociális tevékenységéért addig járó állami támogatásoktól. Ők a befolyt összegeket a rászorulókra fordították, így a dolgozók után fizetendő járulékokat már nem tudták befizetni.

Ez nem volt titok, ezt senki elől nem rejtegették. Évek óta tárgyalásban voltak a NAV-val és a kormánnyal. Formálisan elkövették azt a hibát, hogy akik után nem tudtak fizetni, azokat a havi jelentésben nem tüntették fel. Ám ennek célja nem a költségvetés megkárosítása és a be nem fizetett összeg eltulajdonítása, elrejtése volt, hanem adminisztrációs hiba.

Ráadásul, amikor jött valamilyen extra bevétel, ha volt pénzük, akkor fizettek. A jóhiszemű magatartás egyértelmű. Iványi Gábor folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt. Jogi vita zajlott, mert a strasbourgi bíróság ítélete szerint az Orbán-kormány többel tartozik Iványi Gábor egyházának, mint amennyi a visszatartott pénz miatt be nem fizetett összeg.

A MET nem elcsalta a járulékokat. Iványi Gábor nem ellopta, mint Németh Sándor az ATV-t, nem elrejtette az adóhivatal elől, mint Németh Sándor a többmilliárdos vagyonát, hanem a MET mindvégig azt kérte az állami szervektől, hogy elégítsék ki a követeléseiket a kormány visszatartott pénzéből. Ónodi István nem csalni akart, csak rosszul alkalmazta a szabályt.

Ez abból is világos, hogy a tartozásokat soha nem tagadták le. Járulékokat nem azért nem fizettek, mert a pénzt eltulajdonították. Amikor arról kellett dönteni, hogy a rendelkezésre álló pénzt mire fordítsák, akkor abból az intézményeket tartották fenn, gondoskodtak beteg és hajléktalan emberekről, és kifizették a dolgozó bérét. De a járulékokra nem maradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.