2024. március 1., péntek

„AZZAL AKART JÓT TENNI, HOGY SZEXUÁLISAN MOLESZTÁLTA A GYEREKEMET?” – ÖT KISLÁNYT IS ZAKLATHATOTT SZ. ATYA

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2024.03.01.


Ha bevallja a tetteit, tizenkét év letöltendő börtönbüntetést kap. A görögkatolikus papot azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazott öt gyermeket. A hajdúnánási parókiáról még 2022-ben helyezték Bagamérra az atyát, akit korábban egy gyermekvédelmi intézmény lelki vezetőjeként feljelentettek egy kislány molesztálása miatt. Abban az ügyben a rendőrség megszüntette az eljárást. Nem sokkal később a bagaméri általános iskolában kezdett el hittant oktatni, de alig hat héttel később már feljelentette egy kilencéves lány édesanyja, mert szexuálisan bántalmazta a lányát. Hiába kerestük az atyát, elzárkózott az interjú elől, a Hajdúdorogi Metropolita Egyház sem válaszolt a kérdéseinkre.


Budai Alexandrának és most tízéves lányának még a nyomozás alatt sem hittek a falubeliek, rengeteg atrocitás érte őket: beszóltak nekik az utcán, a postán, a boltban, hazugnak nevezték őt és a lányát is, mert Bagaméron szinte senki nem gondolta, hogy Isten szolgája ilyet csinál. Akkoriban még a görögkatolikus egyház feje, Kocsis Fülöp is koholt vádnak nevezte a papját érő állításokat. Budai Alexandra szerint másfél év alatt megvívták a harcukat az egyházzal, és nem tudták megvásárolni a hallgatásukat. Riport Magyarország jobb széléről, onnan, ahol Sz. atya azt gondolta, sosem derül ki, mit csinál a kislányokkal, vagy ha mégis, úgysem hisznek nekik. Nem így lett. Pedig a pap engesztelésképp még számlát is nyitott a kisboltban akkor kilencéves áldozatának.

„Lőni kellett volna az atyának két büdös nagy pofont, hogy mert ilyet csinálni a kislánnyal. Aztán meg ki kellett volna egyezni vele valami kis pénzben, és elsimítani az ügyet”

– magyarázza a bagaméri görögkatolikus templommal szemben lakó férfi. Ottjártunkkor jött ki a házából arról érdeklődve, hogy Sz. atya miatt fotózom-e a templomot. Kérdésemre, hogy ő is kiegyezett-e volna egy kis pénzben azzal az emberrel, aki esetleg szexuálisan molesztálta a kilencéves lányát, már nem volt annyira magabiztos.

„Itt álltak villogóval a rendőrök a mise után. Igazoltatták a papot, aztán elvitték valahova, azóta sem láttam itt a templomban”

– teszi hozzá a nyugdíjas éveit taposó férfi, aki azt is elmondta: Alexandrának azt javasolta, hagyja békén a papot, intézzék el egymás között a dolgot valahogy: mindenkinek jobb a békesség.

Csakhogy Alexandra nem nyugodott bele abba, ami a lányával történt...


Lásd még: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.