2024. március 25., hétfő

CSEPELI GYÖRGY: KÖZÖS HAZÁNKAT NEM INNOVÁCIÓVAL ÉS TOLERANCIÁVAL, HANEM KOLBÁSSZAL, PÁLINKÁVAL ÉS MECCSEL MŰKÖDTETIK

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2024.03.25.


Tudatlanabb a ma embere, mint az elmúlt évszázadé? Ebből a kérdésből nőtt ki nagyinterjúnk, melyben szó esik végtelen térről és véletlen feleségről, megboldogulásról, megbolondulásról és elbájolódásról, választ kapunk arra, hogy kócos tudósnak vagy titkárnős államtitkárnak jobb-e lenni, és kiderül, hogy már fel se tesszük magunknak az olyan kérdéseket, hogy mi az élet értelme, pedig, ha valaminek, hát 
annak lenne értelme...

...A szédületesen fejlődő tudományoknak köszönhetően az elit ma lényegesen többet tud, mint valaha tudhatott. Aki viszont nem tagja a tudáselitnek, az elveszetten tévelyeg, és mint a bolondok hajóján:

bolond bolondítja a többi bolondot.


A tudatlanok mindig is beszéltek ostobaságokat, de az ostobaságok régen a kisközösségeken belül maradtak, csekély rombolóerővel bírtak. Ma viszont a társadalmi média, a net egyébként üdvös demokráciája a tudatlannak is lehetőséget ad a tömeget elérő megnyilvánulásra, szöveg, kép, tartalom készítésére, publikálására és fogyasztására. Rengeteg buborék, rengeteg bolondok hajója sodródik a virtuális óceánokon, hogy csak egy példát hozzak: a járvány idején dermesztő volt látni a vírustagadó, a vakcinában Bill Gates csipbeültetési akcióját felfedező buborékok elmebaját. A helyzetet bonyolítja, hogy látszategyenlőség jött létre, melyben keverednek a tudáselit buborékjai a tudatlanok buborékjaival. De akár egyik, akár másik tagja vagy, ugyanaz a cipő szorít: ha nem menekülsz a vallásba, akkor hiába az evilági tudományos tudás vagy áltudás, az életed szorongással teli.

„Nincsenek válaszok az életünk alapvető kérdéseire. Nem tudjuk, hogy mire való az életünk, mi a boldogság titka, miért születtünk, ahelyett, hogy nem születtünk volna meg, nem tudunk mit kezdeni a halállal, és fogalmunk sincs arról, hogy mi az élet célja, értelme.” Ezt a tavaly megjelent Értékek ébresztése című könyve előszavában írja.

Az emberi lét be lett dobva a káoszba, a bizonytalanságba, a meghatározatlanságba, és az utóbbi évtizedekben a fokozhatatlanságig fajult a hátborzongató idegenség, a transzcendentális hajléktalanság. Nyakunkon a klímaváltozás, a tömeges migráció, a terrorizmus, a virtuális világ és a mesterséges intelligencia. Ráadásul a világ fokozódó kiszámíthatatlansága, komplexitása már nemcsak a tudomány számára nyilvánvaló, hanem a hétköznapi embert is nyomasztja. Őrjítő.

A tudásunk kiszervezve, gondolkozik és dolgozik helyettünk a technológia, de a lét kérdéseit, az értékproblémákat nem képes megfejteni, sose fogja megmondani, mi a jó, mi a rossz, mi az igazságos, mi az igazságtalan, sorolhatnám...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.