2024. március 13., szerda

ELSÖPRŐ TÖBBSÉGGEL FOGADTÁK EL AZ UNIÓS MÉDIATÖRVÉNYT

24.HU
Szerző: 24.HU
2024.03.13.Az Európai Parlament szerdán, ahogy az várható volt, megszavazta az európai médiaszabadság-törvényt – írja a Euronews. A 2022 szeptemberében előterjesztett törvényt elsöprő többséggel, 464 igen, 92 nem és 65 tartózkodás mellett fogadták el.

A tagállamok formális jóváhagyását követően hamarosan kihirdetik az EU Hivatalos Közlönyében. Az előírásait az ettől számított 15 hónapon belül kell kötelezően alkalmazni. Hatályba lépése után ez lesz az első uniós jogszabály.

A törvény közös rendelkezéseket tartalmaz majd a médiaszabadságra és függetlenségre, a médiatulajdonlás átláthatóságára, az állami hirdetések elosztására és az újságírói források védelmére vonatkozóan. A rendelet a többi között előírja, hogy:

- a közszolgálati médiának függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől.

- a nemzeti hatóságok nem kötelezhetik az újságírókat forrásaik feladására, és nem telepíthetnek kémprogramokat az elektronikus eszközeikre.

- be kell jelentenie a számára juttatott állami reklámok teljes éves összegét, valamint a hatóságoktól vagy harmadik országoktól kapott reklámbevételeket.

A nemzeti szabályozó hatóságokból felálló új európai testület egyik feladata lesz, hogy véleményezze a médiapiacokat és a médiapiaci összefonódásokat érintő nemzeti intézkedéseket,

Az uniós médiatörvényről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.