2024. március 6., szerda

EXKLUZÍV: MÉGSEM VINNÉK DEBRECENBE A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUMOT!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.03.06.


Egy a Válasz Online birtokába jutott előterjesztés szerint mégsem vinnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot – éppen azon indokok alapján, amelyeket a döntés megszületése után lapunk is rögtön jelzett. Több mint négy évvel ezelőtt. A Csák János tárcája által készített friss dokumentum szerint a korábbi kormánydöntést felül kellene bírálni és inkább az egykori Kilián-laktanyába kellene költöztetni az intézményt. A százmilliárdok eltapsolása és a mozgatás tehát továbbra sem került le a napirendről, a legnagyobb blődségnek viszont talán mégiscsak megálljt parancsolhat a józan ész.


Megdöbbentő dokumentumot sodort a Válasz Online postaládájába a friss tavaszi szellő: a február 19-i dátummal ellátott, a kormány részére készült 29 oldalas előterjesztés a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) elhelyezéséről szól, annak lehetséges módozatait járja körül, s javaslatot is megfogalmaz: maradjon az intézmény inkább mégis Budapesten. S hogy mi ezen a megdöbbentő? Nos, az, hogy az anyag éppen olyan, amilyennek egy normális döntéselőkészítő dokumentumot elképzel az ember. Végigszámolja, melyik változat mivel járna és mennyibe kerülne, majd javaslatot is tartalmaz. Több mint négy évvel ezelőtt kellett volna elkészülnie – még azelőtt, hogy megszületett a kormányhatározat a múzeum Debrecenbe költöztetéséről.

A Természettudományi Trianonja


A Debrecenbe költöztetés ötlete már 2018-ban felvetődött, a kormányhatározatba foglalt döntés pedig 2019-ben született meg – hogy 2020 januárjában a híre elérje a közvéleményt is. Szakmai körökben azonnal hatalmas felzúdulást keltett – Podani János biológus éppen lapunkban kongatta meg a vészharangot akkor, jelezvén: a senkivel nem egyeztetett terv totális dilettantizmust mutat, megvalósítása pedig az intézmény ellehetetlenülésével járna. Röviden: egyrészt évekre be kellene a múzeumot zárni, másrészt Debrecenben nincs megfelelő szakembergárda, harmadrészt a páratlanul értékes anyag jelentős része megsemmisülne vagy kárt szenvedne a szállítás során. Végezetül: még ha megnyílna is Debrecenben valamikor a Természettudományi, látogatóinak jelentős részét azon a helyszínen automatikusan és végképp elveszítené. (Podani aztán 2021 legelején is beszámolt arról lapunkban, mi történt egy év alatt – „a Természettudományi Trianonjának” előkészítése ugyanis folyt tovább.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.