2024. március 13., szerda

NAGY ERZSÉBET: SZABADRABLÁS FOLYIK A KÖZOKTATÁS TERÜLETÉN IS – 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.03.13.


A cikk első részét itt olvashatják.

A különböző alapítványi és egyházi egyetemeknek különböző céljaik lehetnek a jó középiskolák átvételével – véli Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője. De szerinte ezzel a folyamattal az államnak is van célja, méghozzá az, hogy megszabaduljon a költségektől, minél kisebb legyen az a rendszer, amit közpénzekből fenn kell tartani. Cikkünk első részében prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora mondta el, miért akarnak megszerezni középiskolákat. Most ugyanerről egy másik szemszögből lesz szó.

Az államot maximálisan nem érdekli, hogy ki és hová viszi el az állami általános és középfokú oktatást – állapította meg Nagy Erzsébet, aki igazából nem ideológiát lát emögött, inkább azt, vigyék el a jó intézményeket a haverok. Az jól látszik, hogy elsősorban olyan magán-, illetve egyházi egyetemek jelentkeznek iskolák fenntartói átvételére, amelyek ilyen vagy olyan módon kötődnek a kormányhoz, vagy éppen kormánytagokhoz.

Csakhogy az ügyvivő szerint ez nem oktatási koncepció, sőt, az államnak e téren nincs is koncepciója. Ez azért gond, mert szűkül az állami feladatellátások köre, csökken azoknak a férőhelyeknek a száma, ahová hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN), vagy sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket fel kell venni. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy magán-, vagy egyházi kézbe kerülnek az iskolák, nekik ilyen kötelezettségük már nem lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.