2024. március 30., szombat

NAGY VÁLTOZÁS JÖN A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN, A REFORM KÖZÉPPONTJÁBAN ROGÁN ANTAL IZRAELI-GRÚZ BARÁTJA BUKKAN FEL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.03.30.


Hamarosan jön az azonnali fizetési rendszer 2.0, sok új funkcióval, fizetési kérelemmel, érintésmentes fizetéssel. Ehhez az kell, hogy legyen jó technológia, kereshessenek vele a szolgáltatók, spóroljanak az elfogadóhelyek, olcsó és praktikus legyen az ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank és leányvállalata, a Giro Zrt. által támogatott nagy projekt szívében központi aggregátorként egy Innopay Zrt. nevű társaság áll, amelynek fő tulajdonosa az izraeli-grúz Shabtai Michaeli. Ő nem először bukkan fel izgalmas üzletekben, legyen szó metró aluljárókban terjeszkedő pékségről, belvárosi szállodáról, a hazai médiáról, vagy éppen a letelepedési kötvény üzletről.

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) újabb fázisáról szóló cikkünkben egyrészt alaposabban is meg szeretnénk mutatni, hogy pontosan mi készül, milyen, valóban forradalmi változások érkeznek az idén. Másrészt bemutatjuk, hogy mit csinál mindebben Michaeli cége. Nézzük először, hogy mit tudni Michaeli cégéről, későbbiekben pedig bemutatjuk annak szerepét is.
Rogán barátja

Az Innopay Zrt-t elég titokzatos cég, nem is találtunk hozzá honlapot, telefonszámot. Mindössze az látszik az Opten céginformációs rendszerben, hogy a jelenlegi címe a Bogdánfy Ödön utca 6-ban van, és korábban InstantQR-nak hívták a társaságot. Az Opten szerint az utolsó, már adatokkal is bemutatott üzleti évében, vagyis 2022-ben nem volt árbevétele, de több tucat alkalmazottja van. Erről eltérő adatokat láttunk, az Opten 33 főt tüntet fel, de a vezetők Linkedin-profilját az 50 és 100 fő közötti létszámmal rendelkező cégeknél találtuk.

Két vezetőjét jelzik a céginformációs rendszerek, Sárközi Zoltánt és Katona Istvánt. Előbbi például a Mikrocredit grúz hátterű mikrokölcsön cégnél dolgozott, amely elindult a magyar piacon is, de aztán felhagyott a tevékenységével. Utóbbi szakember pedig többek között az EY-nál és a BMW-nél is megfordult.

Az Optenben a cég elektronikus elérhetőségeként csak egy gmailes cím található, erre ugyan írtunk, de nem érkezett reakció. A cégről mégis nagyon sokan tudnak a hazai fizetési (payment) világban, bankokban, hiszen embereket igazolnak le, fejlesztenek, és a Giro Zrt-től kulcsszerepet kaptak az említett nagy projektben.

Az Innopaynek (amely nem összekeverendő, az innopay.com címen elérhető nemzetközi payment-céggel) izgalmas a tulajdonosa is. A hazai sajtóban csak Rogán Antal izraeli-grúz barátjaként aposztrofált Shabtai Michaeli (vagy ahogy nekünk minden ismerője emlegette, Sabi) a Media 1-nek adott korábbi interjújában elmesélte, hogy Budapesten gyógyszerésznek tanult, de aztán nem patikákban dolgozott, hanem vállalkozott. Első cége a Princess Pékség volt, de azóta már nagyon változatos portfólióval rendelkezik.

Bár azt az interjúban tagadta, hogy Rogán Antallal közös üzletei lennének, de azt elismerte, hogy régóta barátok, és valahogy gyakran keresztezik egymás útjait.

Rajta volt azon az emlékezetes, Aulich utcában felvett videón, ahol Rogán Antal, Habony Árpád és Kertész Balázs mellett grúz üzletemberek, illetve politikusok láthatók. Bár Michaeli mindig cáfolta, hogy közvetlen kapcsolata lett volna a letelepedési kötvények értékesítésével, de rendre előkerült ezekben a sztorikban is. Rogán Antal anno a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként volt e program motorja.

De rengeteg ingatlancégben is érdekelt, legutóbb egy belvárosi butikhotelről írtunk. Illetve a hazai médiába is beszállt, a többek között a 168 órát kiadó Brit Media oldalán, de van rádiós érdekeltsége is. Emellett benne volt korábban az említett, kudarcba fulladt Mikrocredit gyorskölcsöncégben is, ezt leszámítva informatikai érdeklődéséről eddig nem tudtunk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.