2024. március 30., szombat

SCHERMANN MÁRTA: AZT ÍGÉRI A TÁRSADALOM AZ ÁLLAMI GONDOZOTTAKNAK, HOGY MAJD GONDOSKODIK RÓLUK

SZABAD EURÓPA
Szerző: HORN GABRIELLA
2024.03.30.


A társadalom peremére szorult, nehéz helyzetben lévő embereket állít színpadra hivatásos színészekkel együtt Schermann Márta színházi rendező, az Art-ravaló projekt szakmai vezetője. Előadásainak különleges helyszínei között volt már botanikuskert, gőzfürdő, börtön, piac, metróaluljáró, kórház és gyermekotthon is. A szakember a Szelfiben arról is beszélt, hogy az ő tapasztalatai is megerősítik a gyermekvédelemmel kapcsolatos súlyos problémákat, amelyek az elmúlt hetekben kerültek nyilvánosságra.


Schermann Márta dolgozott már bevándorlókkal, romákkal, hajléktalan emberekkel, orvosokkal, várandós asszonyokkal, prostituáltakkal is. Munkájának célja, hogy nehéz társadalmi és szociális problémákról beszéljen a minél szélesebb nyilvánosság előtt úgy, hogy ezzel egymás helyzetére nyitottabbá teszi az embereket.

Szeretné elérni, hogy a közbeszédet is átformálják, hogy ne lehessen elbagatellizállni például a prostitúciót olyan közhelyszerű állításokkal, hogy „ez egy ősi szakma”. „Ne gondoljuk már azt, hogy a prostituáltak ezt akarják csinálni, ne gondoljuk már, hogy egy kislány jószántából, szívesen lefekszik egy bácsikával, vagy bármit is csinál vele” – fogalmazott.

Schermann Márta jelenleg az Art-ravaló projekt keretében alkot. Célja, hogy a gyermekotthonokból kikerülő fiataloknak segítsen önálló életük kialakításában, továbbtanulásban, munkahelytalálásában és önmaguk megismerésében. Ez mind nehéz feladat, amelyekkel az állami gondozottak jelentős része egyedül marad. Többségük nagyon nehéz múlttal bír, sokuknál teljesen hiányzott gyermekkorában a családi háttér...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.