2024. március 31., vasárnap

SZENTPÉTERI NAGY RICHARD: A RENDSZER ELLENZÉKE – ESZKÖZÖK HÍJÁN

NÉPSZAVA
Szerző: SZENTPÉTERI NAGY RICHÁRD
2024.03.31.


Így nem lett kétezerhuszonnégy február tizedike a demokratikus Magyarország születésnapja.

A nemzeti együttműködés rendszerének nevezett politikai szisztémában fuldokló hazánk jelentős napra virradt 2024. február 10-én. Már a reggeli órákban mindenki tudhatta, érezhette, előre láthatta (talán csak az ellenzéki pártok vezetőinek kivételével), hogy a köztársasági elnök le fog mondani (és az sem volt kizárt, hogy az egykori igazságügyi miniszter is távozik a közéletből). Az államfő végül – külföldről hazaérkezvén – egy előre felvett, délután 5 órakor vetített beszédében jelentette be lemondását, nem sokkal később pedig a volt igazságügyi miniszter is jelezte, hogy távozik a közéletből. Az ország feszülten figyelt, a hírcsatornák politikai műsorainak nézettsége rekordokat döntött, honfitársaink a híreket és a hírmagyarázatokat várták.

A hivatalos ellenzék, amely eladdig mindenekelőtt tanácstalanságával vétette észre magát („petíciót” indított a köztársasági elnök lemondatásáért, tüntetést szervezett ugyane célból a Sándor-palota elé, tucatnyi jogszabály-módosító javaslatot lebegtetett meg, stb.), az előre várt hírek pontos bekövetkezte ellenére egyszerre csak meglepetést tanúsított, és további tanácstalanságba merült. Miközben érződött, hogy a lemondásokkal éppen elmélyült, és nem befejeződött a politikai válság (amely véletlenül robbant ki, és máris a rendszer-stabilitás legnagyobb erőpróbájának látszott), a közvélemény szemében a kárhoztatott rendszer alapjaiban rendült meg, és további lemondások voltak várhatók.

További lemondások azonban nem következtek be, mert az ellenzék a történelmi pillanatot nem a nyomásgyakorlás megkezdésére, pláne fokozására, hanem mindenféle közjogi javaslatok meglengetésére használta ki. A számos javaslat közül az államfő közvetlen megválasztására vonatkozó indítvány volt az ellenzék legnagyobbnak szánt dobása. E javaslattal a legnagyobb ellenzéki párt jelentkezett először, de maga mögött tudhatta a második és a harmadik legnagyobb ellenzéki párt, és néhány kisebb ellenzéki párt támogatását is, jóllehet ezen pártok más (ugyancsak felesleges) javaslatokat is felvetettek. Végül szinte valamennyi ellenzéki párt beállott a követelés mögé, miközben egymás – ugyancsak felesleges – javaslatait szintén kölcsönösen támogatták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.