2024. március 7., csütörtök

TELEX: MIÉRT NEM ÉPÜLNEK LAKÁSOK BUDAPESTEN?

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2024.03.07.


- Miközben Magyarországon egyre kevesebben élnek, Budapest agglomerációja töretlenül hízik.

- Az emberek vidékről Budapestre költöznének dolgozni vagy tanulni, de nagyon sokan nem jutnak lakáshoz.

- Mindenki tudja, hogy erre a lakásépítés lenne a megoldás, mégsem épül elég.
Miért?



Magyarországon a lakhatás óriási probléma. Akkor persze nem, ha valaki örökölt vagy ingyen kapott egy lakást, esetleg olyan jól keres, hogy meg tudja venni álmai házát. Mindenki másnak viszont nagyon is az.

Ha nagyon röviden akarnánk elmondani, mi a baj, akkor elég lenne annyi, hogy az emberek nagyon nagy része nem tud ott és olyan körülmények között lakni, ahol és ahogyan szeretne. Persze erre rá lehet vágni, hogy álmodni könnyű, és az emberek többsége igazából soha nem fog olyan lakásban lakni, amilyenben szeretne. Ez így is van, de az nagyon nem mindegy, hogy a valóság mennyire áll távol az elképzelésektől.

Magyarországon pedig a jelek szerint nagyon sok ember helyzete nagyon távol áll az ideálistól, vagy attól, amit a társadalom többsége méltóságteljes körülményeknek tart. A lakhatással foglalkozó Habitat for Humanity rendre megállapítja, hogy körülbelül 3 millióan lakhatási szegénységben élnek. A magyarok tetemes részének vannak lakhatási gondjai. Ezek lehetnek olyanok, hogy:

- túlzsúfolt háztartásokban élnek;
- szigetelés nélküli, felfűthetetlen lakásokban laknak;
- a jövedelmük nagyon nagy részét kell kifizetniük albérleti díjként; 
vagy pedig
- túl sokat kell ingázniuk.

Ennek a helyzetnek számos oka van, amelyek közül ebben a cikkben eggyel fogunk foglalkozni. Ez pedig az, hogy Budapesten sokkal többen szeretnének élni, mint amennyien tudnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.