2024. április 25., csütörtök

CSAK RÉSZBEN VOLT HATÁSOS A HÁZIORVOSOK TAVALYI ELLENŐRZÉSE, AZ ESETEK 39 SZÁZALÉKÁBAN A HÁZIORVOST NEM IS TALÁLTÁK A RENDELŐJÉBEN

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.04.25.


A rendelőn kívüli elérhetőséggel is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.


Csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése – derült ki a Belügyminisztérium lapunkkal közölt adataiból. A bejelentés nélkül érkező ellenőrök ugyanis számos esetben nem találtak rendelést, sőt rendelőt sem. Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

Bár nagyobb híre csak szakrendelők és kórházak ellenőrzése kapcsán kelt, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már tavaly létrehozta az „ellenőrzésfelügyeleti szolgálatot.” A szervezet feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (az egészségbiztosító, az OKFŐ, és az egykori ÁNTSZ, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) ellenőrzéseit, s feltárja a betegellátás hibáit.

Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron - ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

A váratlanul érkező ellenőrök több hiányosságot találtak: így például számos esetben nem folyt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban, esetenként rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.