2024. április 1., hétfő

FABINY TAMÁS: TÖNKRETEHETI JÉZUS KRISZTUS ÜGYÉT A KORRUPCIÓ

NÉPSZAVA
Szerző: MTI-NÉPSZAVA
2024.03.31.


Az evangélikus püspök arról beszélt a húsvéti igehirdetésében, hogy megtisztulás helyett hajlamosak vagyunk csak tisztogatni.


Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.

Fabiny Tamás igehirdetésében kiemelte, a keresztre, amelyen Jézus szenvedett, Pilátus ezt íratta: ez a Názáreti Jézus, a zsidók királya. Nem ő, hanem ez, mint egy élettelen és megérinthetetlen kiállítási tárgy, ami felett három nyelven, latinul, héberül és görögül olvasható a látogatókat kalauzoló felirat.

Nagypéntek, nagyszombat és húsvét segítségével jussunk el oda - kérte az evangélikus püspök, hogy ne ez, hanem ő legyen a názáreti Jézus. Ahogy Tamás, mi is megkapjuk a bátorítást, hogy odalépjünk hozzá és megérintsük a sebeit, sőt, Jézus maga simogat meg és ölel át minket vérző kezével.

Fabiny Tamás az evangélium, Pál apostol levelét egy héber, egy latin és egy görög szó segítségével magyarázta. A héber pészah, magyarul páska ünnepét, amelyen a zsidók arra emlékeznek, hogyan vonult ki az egyiptomi fogságból Izrael népe, Jézus is megünnepelte tanítványaival. Az ő páskavacsoráján azonban egyvalami hiányzott az asztalról: a páskabárány. A bárány ugyanis maga Jézus volt, aki ott ült az asztalfőn. Az elnök-püspök kiemelte, a páskaünnep új tartalmat kap Jézus feltámadása által, de Isten, aki meg akar szabadítani, ugyanaz. Jézus feltámadásával azonban már nem csak egy népet, hanem mindenkit.

A második, a püspök által említett, az evangéliumban szereplő szó a latin corrumpo volt. A megront, megerjeszt jelentésű szó Pál apostol levelében a kovászra vonatkozik, amely akármilyen kevés, ha rossz, az egész tésztát elrontja. A régi, rossz kovászt nekünk ki kell takarítani a mai egyházi életünkből, a mai társadalmi életünkből, mert tönkreteheti Krisztus ügyét a korrupció - figyelmeztetett.

Fabiny Tamás úgy fogalmazott, ha valóban a feltámadott Jézus követei akarunk lenni, akkor „tetőtől talpig új életben kell, hogy járjunk", a régi kovász kitakarítása pedig (...) önvizsgálattal kell, hogy együtt járjon. Emlékeztetett, a reformáció kezdetén Luther Márton is a korrupció ellen küzdött, az ellen, hogy „sefteltek az üdvösséggel”, pénzért akarták adni a kegyelmet.

Az evangélium harmadik, görög szava a katharszisz volt, a szót Pál apostol akkor használja, amikor azt írja, hogy „takarítsátok ki” a régi kovászt. A megújuláshoz csak a katarzis, a teljes megtisztulás elég, miközben sokszor hajlamosak vagyunk csak tisztogatni, és ezzel elmaszatolni a bűneinket - mondta Fabiny Tamás. Nagypéntek és húsvét drámája katarzissal járhat együtt, ha felismerjük, hogy húsvétkor „radikálisan újat kezd velünk az Isten, teljesen, tetőtől talpig meg akar minket tisztítani” - fogalmazott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.