2024. április 6., szombat

MAGYAR PÉTER PÁRTVÁLASZTÓ CEREMÓNIÁJA

VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ
Szerző: BÓDI MÁTYÁS
2024.04.06.


Lehet, hogy most sem fogjuk megtudni, melyik párttal próbál meg elindulni Magyar Péter a júniusi EP-választásokon. Az alábbiakban azért végigvettük a lehetőségeit. Csak rossz és még rosszabb opciók léteznek

Szombatra minél eddiginél nagyobb tömegmegmozdulást ígér Magyar Péter, aki Budapest belvárosába hirdetett „Nemzeti menetet”. Március 15-én, talán kicsit mindenkit meglepve volt képes a legnagyobb tömeget mobilizálni ünnepi zászlóbontó rendezvényére, majd március 26-án, a második ügyészségi meghallgatása és feleségével rögzített beszélgetése hangfelvételének nyilvánosságra hozatala után meghirdetett, spontán megszervezett demonstrációjára is több ezer ember ment el.

A hatalmas tömeg szombatra is garantált. Az előrejelzések alapján jó idő lesz, a Facebook-eseményen már több, mint 33 ezer ember fejezte ki érdeklődését. Ugyanakkor Magyar saját maga számára is megemelte ezzel a tétet. Tudnia kell majd mondani valami újat az egyre növekvő számú követőtábornak. Mi más lehetne ez, mint annak a pártnak a neve, aminek a logója alá be tudja csatornázni ezeket a tömegeket. Mivel új pártot az EP-választás előtt már nem alapíthat, csak egy létező pártot vehet át. Melyik lehet ez? Egyáltalán, hány bejegyzett párt van ma hazánkban? Melyek azok, amelyekkel együtt tudna működni Magyar Péter?

Kitakarta a napot

Februárban végén saját Facebook oldalunkon már felvetettük, hogy a kegyelmi botrány keltette hullámok akár veszélyesebbek is lehetnek az ellenzékre, mint a kormányra. Pedig Magyar Péter akkor még sokkal inkább tűnt politikai kommentátornak, valamint az egykori Vers mindenkinek rovat egy személyes előadójának, mintsem politikai szereplőnek, aki fenekestül forgathatja fel a jelenlegi pártstruktúrát.

Azóta teljesen kitakarta a napot az ellenzék elől. A Facebook-on márciusban már Orbánt is kiütötte, hazai politikai aktorokhoz képest online elérés tekintetében más ligában játszik, amit nagyon tudatos kommunikációs vonalvezetéssel alapozott meg. Most azonban egy olyan döntés előtt áll, amiben szinte csak rossz és még rosszabb opciók vannak, hiszen meg kell neveznie azt a pártot, amivel el tud indulni a június 9-ei EP választáson.

Magyar egyértelművé tette, hogy a jelenlegi parlamenti pártokkal kizárt az együttműködés. Maradnak tehát a parlamenten kívüli erők, melyek közül előbb tekintsük át az országosan is ismerteket. A közvélemény-kutatások alapján ezek közül egyedül az MKKP áll bejutásra az EP-választáson. A párt elnöke, Kovács Gergely viszont már a párt március 15-ei rendezvényén is inkább parodizálta Magyart, akinek a pár órával későbbi beszédét elég pontosan meg is jósolta a Szabadság hídon. Magyar Péter korábban a Partizánban azt nyilatkozta, hogy XII. kerületi lakosként nagyon sokra tartja Kovács Gergely munkáját és rá fog szavazni az önkormányzati választásokon, de ettől még biztosan nem lesz Magyar Péter az MKKP arca. A párt tagsága már a hegyvidéki előválasztás hallatán is majdnem asztalt borított. Mi lenne ha még Varga Judit volt férje is megjelenne a következő buszmegálló-felújításon?

A Vona Gábor vezette Második Reformkor lenne sok szempontból a legkézenfekvőbb megoldás. Kulturálisan, ideológiailag talán ők állnak a legközelebb egymáshoz. Ráadásul mindkét szereplő kifejezetten a fiatalok felé nyitna. Megkeresésünkre párt azonban tagadta, hogy Magyar Péter hozzájuk csatlakozna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.