2024. április 5., péntek

MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 3.RÉSZ (X-, Y-, Z-, ALFA-GENERÁCIÓ JELLEMZŐI) - STEIGERVALD KRISZTIÁN/F.P.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.04.05.A Friderikusz Podcast néhány hete a generációkról szóló mini-sorozatba kezdett, amelyhez Steigervald Krisztián generációkutatót kértük fel. Az első részben a szakértő beszélt a generációk és az életkor különös és meghatározó összefüggéseiről, legutóbb lépésről-lépésre vette végig két generáció, a Veteránok és a Baby Boomerek sajátosságait, ebben a mostani epizódban pedig az X-, Y-, Z-, és az Alfa-generációk jellemzőit foglalja össze.

A sorozat első részét ezen a linken lehet megtekinteni:
 • MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 1.RÉSZ - Ste...


A sorozat második részét ezen a linken lehet megtekinteni: 
 • MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 2.RÉSZ (Vete...

Az X-esek 1965 és 1980 között születtek, ők az első generáció, amelynek tagjai már „szülő nélkül" nőttek fel, mert a munka világa beszippantotta a szülőket. Az X-es kulcsos gyerekek úgy mentek haza az iskolából, hogy otthon nem várta őket senki. Ezért az X-esek generációja bizonytalan lett, de másképp, mint a veteránok. Az X-eseknek annyi változáson kellett átesniük, hogy a bizonytalanságra nem a biztonság keresése lett a válaszreakciójuk, hanem a változáshoz való folyamatos alkalmazkodás, ennek eszköze pedig a maximalizmus.

Az Y-osok, az 1980–1995 között születettek az utolsó olyan generáció, amelynek tagjai még offline világba születtek bele. Mivel ők azt látták, hogy van egy bizonytalan generáció, az X-esek, az Y-osok már nem akartak bizonytalanok lenni. A 2008-as pénzügyi válság az ő alapélményük lett, azt látták, hogy a szüleik, akik halálra dolgozták magukat és igen lojálisak voltak, a válság hatására elvesztették az állásukat, majd jött a devizakölcsönök bukása, elvesztettek lakásokat, autókat, és arra jutottak, ők nem lesznek lojálisak, elkezdtek tehát saját magukkal foglalkozni.

A Z-generáció az 1995 és 2010 között születettek nemzedéke. Az első olyan generáció, amely már az internettel nőtt fel. A Z-sek ugyan belekerültek egy olyan világba, ami láthatóan az ő igényeik szerint fejlődik, de senki nem tudja, hogy hogyan és merre, nem kaptak kulcsot hozzá. Emiatt a Z-sek bizonytalanok lettek abban, hogy valóban a szülőktől, a felnőttektől tudják-e megtanulni a hasznos dolgokat, vagy inkább a kortársaiktól.

Az Alfa-generációsok, a 2010 utáni nemzedék már beleszületett az okos eszközök rendszerébe, az Alfa körül minden és mindenki digitális. A nagymamával úgy tud beszélgetni egy alfás, hogy látja őt a mobiltelefon képernyőjén, a születési fényképeket nem a fotóalbumba teszi, hanem a felhőbe vagy a Facebook-csoportba.

Steigervald Krisztián előadása tehát most ennek a négy generációnak a sajátosságait összegzi, közben visszaidéz néhány olyan embert, akik az elmúlt időszakban vendégei voltak a Friderikusz Podcastnak, és akik jól példáznak bizonyos generációs sajátosságokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.