2024. április 6., szombat

NAGY ERVIN: GYÁVA EMBERKÉNT HALNÉK MEG, HA NEM ÁLLNÉK BELE

NÉPSZAVA
Szerző: F. SZABÓ KATA
2024.04.06.


Az sem érdekel, ha egy időre a szakmámat el kell engednem, mert azt érzem, hogy most van egy olyan pillanat, amikor a haza mindenek előtt – mondta lapunknak Nagy Ervin színész, aki teljes mellszélességgel áll Magyar Péter mellett. Szerinte milliós nagyságrendben is lehetnek olyanok, akik normál európai léptékekben gondolkodnak, de politikai értelemben nem annyira aktívak. Interjú
.Ott lesz a színpadon a szombati tüntetésen Magyar Péter oldalán?

Igen, ott leszek, színpadon leszek, de nem valószínű, hogy most szavalni fogok. Kicsit hátrébb vonulok, mert azt szeretnénk, ha a körülöttünk lévő emberek közül egyre többen megszólalnának, mert fontos érezni, hogy nem csak ketten-hárman megyünk előre. Fontos, hogy mások is beszéljenek szakpolitikai kérdésekben is, akár a szegénység, a felzárkóztatás témakörében, hogy megszólaljon orvos, vagy külföldre szakadt hazánkfia. Szeretnénk olyan emberekkel képviseltetni magunkat, akik egy látleletet adnak erről az országról.

Sokszor megtapasztaltuk már az elmúlt években, akár a tanár- és diáktüntetések kapcsán, hogy nagyon nehéz fenntartani a lendületet. Mit vár a tüntetéstől, mivel lenne elégedett?

Százezer emberrel. És én úgy látom, hogy ez reális cél, bár a kormány láthatóan mindent megtesz, hogy keresztbe tegyen. De megállíthatatlanok az emberek, külföldről is irgalmatlan sokan jönnek csak ezért haza. A kormányoldalon megpróbálják baloldali, vagy legalábbis budai úri bulinak beállítani ezt az egészet, de amikor Péter arra kérte az embereket, hogy küldjék el, honnan jönnek majd a tüntetésre, kiderült, tulajdonképpen nincs az országnak olyan pontja, ahonnan ne indulnának el valahányan. Egyáltalán nem tartok attól, hogy kevesen leszünk, most van egy olyan húzása ennek a történetnek, hogy szinte önmagát szervezi. Nem azért megy előre ez a szekér, mert iszonyú pénzt költünk a Facebookon, hanem az emberek egymásnak adják át az információt, minden tiktoker, és youtuber az igazságérzete által vezérelve „dolgozik” nekünk, egy fillérünkbe nem kerül ez a történet.

Jó pár éve megnyilvánul közéleti kérdésekben, többek között kiállt a tanárok ügye mellett, de számos más kérdésben is kritizálta az ország vezetését. Januárban, még a kegyelmi botrány kirobbanása és Magyar Péter felbukkanása előtt interjút adott a Partizánnak, ahol hosszan beszélt arról: nincs olyan elsöprő erejű mozgalom, és olyan államférfiúi képességekkel rendelkező politikus, ami és aki mögé beállna. Most mégis többes szám első személyben beszél Magyar Péter politikai mozgalmáról. Mit lát benne, mivel győzte meg?

Ő a megtestesítője annak, amit én egy politikustól várok. Egyébként nem tud olyan nagyon különleges dolgot, én sem várok semmi bonyolultat, sőt, éppen a normalitást várom el. Amikor a bizonytalanok táboráról beszélnek, én mindig azt gondolom, hogy az valójában nem egy tábor, hanem a magyar nép törzse, a gerince. Ők azok, akik elhúzzák a szájukat, amikor a Gyurcsány Ferenc nem mond le, de akkor is elhúzzák a szájukat, amikor bántani akarják a melegeket, vagy ha blokkolják az EU-s pénzeket. Szerintem milliós nagyságrendű az az embercsoport, amely normál európai léptékekben gondolkodik, és politikai értelemben nem annyira aktív, mivel nem egy szélsőséges fajta. Ezt képviseli számomra Péter, aki olyan hatékonysággal képes ezt a közepet megszólítani és megtámadni a jelenleg regnáló hatalmat, hogy az védekezésre kényszerül és lépéshátrányba szorul. Valójában nem született szerintem eddig a Kárpát-medencében politikai talentum, aki ekkora sebességgel ilyen eredményt ért el. 1992-ben ilyen lehetett Orbán Viktor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.