2024. április 6., szombat

„NEM NAGYON LÁTTUNK MÉG ILYEN DINAMIKÁT” – MAGYAR PÉTER KELLEMETLEN MEGLEPETÉST OKOZOTT A FIDESZNEK ÉS AZ ELLENZÉKNEK IS

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.04.06.


Valószínűleg az ellenzéki szavazók döntő többsége is tudja, hogy az Orbán-kormány leváltása nem máról holnapra megvalósítható terv, hanem olyan cél, amiért érdemes dolgozni – értékelte Magyar Péter felhívását Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője.


Magyar Péter azzal a követeléssel hívja szombat kora délután utcára az embereket, hogy „a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek”.

Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője szerint ez elegánsabb megfogalmazása annak, hogy „mondjon le a kormány”. Legalábbis nehéz lenne másképpen értelmezni a felhívást, ami Magyar Péter korábbi megnyilvánulásaihoz is jól illeszkedik. Amikor nyilvánosságra hozta azt a titokban készített hangfelvételt, amelyen volt felesége, Varga Judit előző igazságügyi miniszter szavait rögzítette, akkor is azt közölte, hogy ebbe bele kell buknia a kormánynak.

Ha másfajta országban élnénk, ahol a nyilvánosság demokratikusabban működik, ahol a kormány kénytelen érdemben reagálni a közvélemény elé tárt terhelő információkra, akkor valóban nagyon súlyos válság alakulna ki kormányon belül is, és az lenne a minimum, hogy miniszterek leköszönnek posztjukról – jelentette ki Győri Gábor. Nálunk azonban a kormány kivárásra rendezkedik be, és annak is csekély a valószínűsége, hogy „hiteles nyomozás” indul az ügyben.

A kormány lemondását régóta követelik eredménytelenül az ellenzéki pártok. Győri Gábor szerint most sem arról van szó, hogy ez valóban megtörténjen, inkább arról, hogy Magyar Péter összehozzon, aztán összetartson egy olyan politikai erőt, amely egyszer talán képes lesz elérni a kormány távozását. Valószínűleg az ellenzéki szavazók döntő többsége is tudja, hogy a kormány leváltása nem máról holnapra megvalósítható terv, hanem olyan cél, amiért érdemes dolgozni, ami sokak erkölcsi felfogásával találkozik. Magyar Péter felhívása tehát nem elsősorban a kormánynak szól, hanem azoknak a szavazóknak, akik egyetértenek ezzel a követeléssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.