2024. május 20., hétfő

A MEGYE, AMI VÉGIGNÉZTE A SZOCIALIZMUS BUKÁSÁT, A JOBBIK FELEMELKEDÉSÉT ÉS A FIDESZ ERŐSÖDÉSÉT

VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ / TELEX
Szerző: BÓDI MÁTYÁS
2024.05.19.


Miskolcon nőttem fel, és az ezredforduló környékén gyakran olvastam újságokban, hogy ezen a vidéken azért ennyire népszerű foci, mert a borsodi embereknek egyszerűen nem maradt más. Megkíván egy bizonyos lelkialkatot hétre hétre kimenni a düledező stadionba, és a folyamatosan a kiesés elől menekülő DVTK-nak szurkolni. Emellett persze gyűlölni minden fővárosi klubot, szembeszállni az elittel, a gazdagokkal, sikeresekkel. Ezek voltak a Stockholm-szindrómás miskolci identitás hozzávalói ebben az időszakban, ami hatalmas tömegeket volt képes mobilizálni az acélvárosban.

1999 januárjában a klub helyzete miatt aztán annyi ember ment ki tüntetni a Városház térre, mint korábban soha. Teljesen megtelt a város sétálóutcájából nyíló központi tér, ahol végül felbukkant a diósgyőri labdarúgás megváltójaként tisztelt Tornyi Barnabás is. A történetnek azonban nem lett boldog vége. A pénz elfogyott, a korábbi sikeredző távozott, a következő szezonban egy botrányos meccsen ki is esett a Diósgyőr az élvonalból.

25 évvel később a szomszédos teret újra sikerült megtöltenie egy másik, sokak által most megváltóként várt szereplőnek. Magyar Péter itteni fellépése, a debreceni tüntetéshez hasonlóan, szintén nagyon szimbolikus térben történt, hasonló méretű tömeg előtt. Magyar persze nem habozott rögtön a tüntetés elején második otthonaként nevezni a várost, mondván, mióta 2005-ben „megismerkedett egy miskolci lánnyal”, hazajárt Miskolcra. A szónok nagyon jó helyzetfelismeréssel ment rá azokra a témákra, amik egy ennyire elitellenes közhangulatú és döntően munkásgyökerű városban fontosak. Számos régi gyermekkori ismerőssel beszéltem a rendezvény után. Érdekes módon, mindannyiuknak azonnal a 99-es szurkolói tüntetés emlékképe ugrott be ott és akkor a téren, a tömeg mérete és annak hangulata láttán.

Érdeklődést és társadalmi felhajtóerőt tehát bőségesen talált Magyar az egykori baloldali fellegvárban is, politikai szövetségeseket azonban aligha. És ha létezik ma jelentős méretű város, ahol a magyarizmus teljesen becsatornázhatatlan a helyi politikai küzdelmekbe, akkor az Miskolc. A város, ahol az egyik legnagyobb győzelmét ünnepelte az összefogott ellenzék 2019-ben, és ahol a jelenlegi városvezetés az utolsó utáni pillanatban jutott arra az elhatározásra, hogy külön polgármesterjelöltekkel és egyéni választókerületi indulókkal vág neki június 9-nek.

Ennek eredményeképpen a mostani választáson Miskolc lehet az egyik olyan város, ahol lábon lőheti magát az ellenzék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.