2024. május 31., péntek

CSAK A MEGSZOKOTTAN GYÁVA ÉS ALJAS EMBERI SILÁNYSÁG

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.05.30.


Arisztotelész a Hermeneutika 9. fejezetében írja az alábbiakat: „…szükségszerű, hogy holnap tengeri csata lesz vagy nem lesz, de nem szükségszerű ám sem, hogy legyen, sem, hogy ne legyen. Az azonban, hogy bekövetkezzen vagy ne, szükségszerű. Következésképpen, mivel az állítások ugyanúgy igazak, mint a tényállások, világos, hogy a tetszőleges kimenetelűek, illetve azok esetében, melyeknek ellentétük is esetleges, szükségképpen a tagadásukkal is ez a helyzet.” (Bugár M. István fordítása)

Nem kell most elmélyednünk a kétértékűség és a kizárt harmadik elvének logikai témakörében, elég annyit rögzítenünk, hogy a jövőről szóló kijelentések – mint pl. holnap tengeri csata lesz – Arisztotelész szerint nem lehetnek igazak vagy hamisak, tehát nem tehetnek eleget a „tertium non datur”-nak sem, hiszen olyasvalamit írnak le, amelynek bekövetkezte még nem dőlt el, minthogy a jövő nyitott. Vagyis az érv szerint holnap vagy lesz tengeri csata, vagy nem lesz, de egyik eset sem szükségszerű, csak lehetséges.

Tévednek azok, akik Orbán hazug, aljas, tisztességtelen és manipulatív megnyilvánulásai közé sorolják, hogy míg saját szeretett és hülyére vett népének jó ideje folyamatosan világháborúról és atomháborúról delirál, addig a nyugatiaknak – mint történt ez a minap Schüssel korábbi osztrák kancellárral folytatott beszélgetése során – világosan elmagyarázza, hogy nem fenyeget az a veszély, hogy Oroszország megtámadja a NATO egyik tagországát.

Orbán nem aljas, csak cáfolja Arisztotelészt és újragondolja a kétértékűség elvét: mert egyfelől lesz holnap tengeri csata, kedves magyarok és másfelől nem lesz holnap tengeri csata, kedves nyugati partnereink.

Logikailag kétségtelenül merész újszerűség, politikailag viszont csak a megszokottan gyáva és aljas emberi silányság.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.